latinica  ћирилица
31/01/2021 |  19:09 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Да ли је БиХ ипак постала европски паркинг за мигранте? (ВИДЕО)

Да ли је БиХ, ипак, постала европски паркинг за мигранте!? Док из званичног Брисела пристижу критике о хуманитарној катастрофи у БиХ и обећања о новим милионима евра помоћи, од којих мигранти по свему судећи и немају велике користи, рјешење кризе се и не назире!
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

"Ходају боси по сијегу!", Купају се у "залеђеним" ријекама!, "Спавају под ведрим небом"!, Управо су "гранчицама младог дрвета" опрали зубе!, Пљуште наслови водећих европских листова! Разни бриселски званичници их походе! Утркују се ко ће жешћу критику домаћим властима да упути! "Неприхватљиво"!, "Катастрофа"!, "Антицивилизација" – њихове су поруке!

Но блиндирана врата Европске уније и не помишљају да отворе! Од 2018. године, када је постала средиште руте, у БиХ је ушло око 70.000 миграната. Процјена је, не и тачан податак. А колико је изашло, нико не зна.

У БиХ их је још, опет процјена, око 12.000. У седам кампова и прихватних центара 7.000 или 8.000 незаконитих придошлица. За то вријеме из Уније је пристигло око 90 милиона евра, углавном посредством Међународне организације за миграције.

Но, чим је овдашња јавност поставила питање - за шта је потрошен толики новац, дотадашњи шеф ИОМ-а Петер ван Дер Оверарт, "прекомандован" је у Јужни Судан. Његова насљедница, одмах је најавила нове милионе евра. За почетак, најмање три и по милиона.

Но уз седам постојећих у БиХ, тражи формирање још бар једног кампа, и то само у сарајевском кантону. А тамо већ постоје два – Ушивак и Блажуј. И трећи Азилантски центар у Делијашу код Трнова.

- Схватамо да има много више миграната у Блажују него што је то било предвиђено, међутим ми не можемо на овај начин смањити притисак на Блажуј уколико се не одреди нека нова локација, гдје би могли да их пребацимо - рекла је Лаура Лунгароти шеф ИОМ.

Слична рјешења нуде и Унско-санском кантону. Није бриселским званичницима проблем, већ жеља, да придошлице развозе и "пребацују" по БиХ. Али никако ван границе на западу. Но док се "несебично" труде да мигрантима у БиХ, обезбиједе пристојније услове, оне на грчким острвима Лесбос и Самос који слично животаре, и не спомињу. Нити грчку власт критикују. А Грчка је за разлику од БиХ, њихова чланица. Из сједишта Савјета Европе најављују скоре "препоруке" за бх. власт.

- Ми ћемо са мојим колегама да урадимо извјештај. Уз овај извјештај биће и неке препоруке. Врло брзо органи и тијела у БиХ ће их чути - рекао је специјални представник за миграције и избјеглице генералног секретара Савјета Европе Драхославм Штефанек.

За то вријеме "органи и тијела" у БиХ ништа или готово ништа не чине, да кризу ријеше. За три године нису унаприједили процес идентификације. Па и не чуди што је већини њих као по команди, име "Мухамед Салах". Или што су углавном рођени 1. јануара, са неријетко лажираном чак и земљом поријекла!

Бх. безбједњаци "игноришу" чак и обавезујући Закон о азилу. Регистрацијом - закон придошлице обавезује да одмах затраже азил или бар искажу намјеру да ће то учинити. Другу могућност искористили су готово сви регистровани. Закон им је оставио само 15 дана да намјеру остваре или да бх. тло напусте.

Но појединци са таквом "регистрацијом" по БиХ тумарају годину. Чак и дуже. А безбједносне службе ћуте. И споразум о реадмисији са Пакистаном, из којег је четвртина миграната, на пропаст је осуђен и много прије него је заживио. Уз дуготрајну, обострану ратификацију која је почела са закашњењем од скоро три мјесеца, потписник – министар безбједности Селмо Цикотић већ правда, по његовом мишљењу, готово па немогућу депортацију.

Идентификација у БиХ, па верификација у Пакистану која није обавезујућа. Потом процедура избора превозника која траје мјесецима. Па обезбјеђење специјалаца, као пратње. И на крају: - Један од детаља, рецимо ви осигурате, ако хоћете да транспортујете 100 миграната, осигурате најмање 200 специјалаца који ће их чувати у том авиону. Пилот авиона погледа у путнике и каже – ово није сигуран лет, ја не желим да летим. И нико га не може натјерати да тај лет реализује - каже ЦИкотић.

Као што "великодушно открива" рупе у закону о правима и обавезама пилота, тако је Цикотић, за којег су мигранти на почетку министарског мандата били пожељни "туристи", недавно и мигрантима сугестивно "објашњавао" како да избјегну или пак закомпликују процес идентификације. Све је изгледније, да је БиХ већ постала "паркинг" за мигранте. И да ће они на "паркингу" остати, све док им "хумана" Европа, хумано не одшкрине врата!