latinica  ћирилица
01/02/2021 |  14:00 ⇒ 19:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Тегелтија: Средином фебруара прве вакцине из Ковакс програма

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је очигледно да је, по питању вакцинације против вируса корона, Србија лидер у региону, али и једна од најуспјешнијих земаља у Европи, те да БиХ чека вакцине из програма заједничке набавке са ЕУ, одакле ће прве испоруке добити средином мјесеца.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је, у интервјуу за Танјуг, нагласио да се показало да Србија има добру спољну политику којом је обезбиједила пријатељску подршку за борбу против пандемије.

Тегелтија је рекао да БиХ нема такву спољну политику, и нема ту могућност, као и да има врло компликован систем јавне набавке, укључујући и саме вакцине.

- Ми смо се опредијелили за глобални систем. Сматрали смо да ће бити више фер и коректности у расподјели вакцине. Од самог почетка говорили су да ће бити створене претпоставке да вакцине буду доступне свима у свијету. Пандемију не можете зауставити тако што ћете вакцинисати све становнике само једне земље, а неки други неће добити ниједну вакцину - указао је он.

Тегелтија указује да се БиХ опредијелила за Програм Ковакс, и да је све вакцине платила у цијелости, да одатле очекује 900.000 вакцина, али да је тај процес кренуо много спорије него што се очекивали и мало дуже ће трајати него што је било најављено.

- ЕУ има очигледно проблеме са произвођачима вакцина, али сам сигуран да ће га ријешити у скоријем временском периоду, као и да ЕУ неће оставити по страни земље западног Балкана - истакао је он.

Подсјетио је да је ЕУ, након проблема у реаговању на почетку пандемије, била најзначајнији партнер и подршка у отклањању посљедица пандемије.

Објаснио је да у складу са уставним надлежностима у БиХ вакцине набављају и плаћају фондови здравственог осигурања Републике Српске и Федерације БиХ.

Тегелтија је навео да је Република Српска доста амбициозно кренула у тражење алтернативног избора за набавку вакцина и јасно је Влада Српске рекла да су заинтересовани за руску и дијелом за кинеску вакцину.

Рекао је да очекује да ће дио тих вакцина стићи у Српску из та два извора, те додао да је заједнички покренута иницијатива за мањи број вакцина руског произвођача на основу интересовања које је исказала ФБиХ.

Пренио је да ће према посљедњим најавама из ЕУ путем Ковакс програма БиХ бити испоручено првих 30.000 доза Фајзерове вакцине и 200.000 АстраЗенека, чиме ће бити омогућен почетак вакцинације БиХ.