latinica  ћирилица
02/02/2021 |  07:15 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Радио Републике Српске слави 54. рођендан (ВИДЕО)

Радио Републике Српске, који баштини традицију некадашњег Радија Бањалука, данас слави 54. рођендан.
Радио Републике Српске -
Радио Републике Српске

Радио Бањалука званично је почео емитовање програма 2. фебруара 1967. године, али је са експерименталним програмом почео 25. јануара исте године.

Одлуком Народне скупштине Републике Српске, крајем 1993. године, Радио Бањалука интегрисан је са Српским радијом Пале у Српску радио-телевизију, данашњи Јавни медијски сервис Радио-телевизију Републике Српске.

Општински радио, који је прерастао у регионални, у првим годинама након оснивања имао је велико искушење - Бањалуку је задесио катастрофални земљотрес 1969. године, а Радио Бањалука емитовао је више о 17.000 огласа и обавјештења који су грађанима били од значајне користи у тим дешавањима.

Програм је емитован из камп-приколице, а припреман у шатору због тога што је зграда, у којој је Радио био смјештен, била оштећена.

Радио који је мијењао име, од Радија Бањалука до Српског Радија и Радија Републике Српске, свједочио је о тешким, али и о радосним тренуцима у историји Радија Републике Српске.

Директор Радија Драган Пајић рекао је да је претходна година била изазовна и тешка због измијењених услова рада у времену пандемије.

Спикерка Слободанка Вујанић истакла је да је однос према слушаоцима свих ових година остао исти - професионално, одговорно, објективно и правовремено информисање.