latinica  ћирилица
02/02/2021 |  15:21 | Аутор: СРНА

Рунић: Срби се у Дрвару већ 20 година боре са провокацијама

Начелник општине Душица Рунић рекла је Срни поводом постављања неуставне заставе "Херцегбосанске жупаније" на зграду Полицијске управе у овом мјесту, да се српски повратници у Дрвар више од 20 година боре са разним провокацијама, а да се сада не поштује ни компромисни договор о неистицању националних обиљежја која их могу увриједити на институцијама.
Начелнца општине Дрвар Душица Рунић - Фото: СРНА
Начелнца општине Дрвар Душица РунићФото: СРНА

- Укупно 95 одсто српског становништва у Дрвару заслужује да се поштује компромисни договор, а то је да се не истичу национална обиљежја која их могу увриједити - рекла је Рунићева.

Она је навела да је истицање заставе "Херцег-Босне" са шаховницом један од првих резултата нове Владе у Ливањском кантону, у којој однедавно не партиципира СНСД.

- Национална обиљежја су скинута са свих институција на почетку повратка у Дрвар, на захтјев већине становништва општине - рекла је Рунићева.

Застава "Херцегбосанске жупаније" постављена је јуче на зграду Полицијске управе у Дрвару.

Одлуком Уставног суда Федерације БиХ од 20. новембра 1997. и 19. фебруара 1998. употреба заставе као симбола кантона је проглашена неуставном. Уставни суд је то пресудио заједно са одлуком о неуставности имена кантона /Херцегбосанска жупанија/.