latinica  ћирилица
03/02/2021 |  12:45 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Потписани уговори за вакцине за 40 одсто становништва БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да БиХ у овом тренутку има потписане уговоре и плаћене акцизе за набавку вакцина против вируса корона за 40 одсто становништва.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- За те вакцине су потписани уговори, извршене су уплате средстава и очекујемо да стигну у земљу - рекао је Тегелтија у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ одговарајући на питање посланика ДНС-а Ненада Нешића када ће почети набавка и када ће стићи вакцине против вируса корона.

Он је навео да постоји писано обавјештење да ће најкасније до средине фебруара стићи 27.000 Фајзерових вакцина из система Ковакс и 200.000 до 250.000 вакцина Модерна.

- Савјет министара је посредством Министарства цивилних послова обезбиједио техничке услове за пријем тих вакцина - истакао је Тегелтија и додао да се ентитетска министарства здравља припремају да спроведу вакцинацију.

Он је подсјетио да је процес набавке вакцина почео у јуну прошле године и да су преговоре са Министарством цивилних послова у Савјету министара водила ентитетска министарства здравља и Одјељење за здравство Брчко дистрикта.

- Све мјере и одлуке доношене су у Савјету министара, ентитетским владама и Влади Брчко дистрикта. Због тога су све ове одлуке за процедуру набавке кроз систем Ковакс 1.230.000 вакцина и очекујемо да се кроз овај систем нађу и кинеске вакцине - навео је Тегелтија и додао да је дошло до кашњења у набавци вакцина по том систему.

Он је рекао да се, када се видјело да систем ове набавке касни, на основу заједничког договора са премијерима ентитета кренуло и у систем директне набавке и у набавку вакцина које нису одобрене од Европске агенције за лијекове.

- Ради се о вакцинама које су произведене у Русији и у Кини - рекао је Тегелтија.

Он је додао да је Министарство цивилних послова објединило те захтјеве ентитета и Брчко дистрикта и да је Влада Федерације БиХ затражила 100.000 руских вакцина, да из Републике Српске није било захтјева за руску вакцину јер су већ раније испреговарали 400.000 вакцина и 20.000 вакцина за Брчко дистрикт.

- Када су у питању вакцине из Кине, Влада ФБиХ је исказала захтјев за 100.000 доза, Република Српска за 80.000 вакцина и 20.000 за Брчко дистрикт, а у директним преговорима са Фајзером федерално Министарство здравља је исказало потребу за 200.000 вакцина, Влада Републике Српске за 50.000 и Брчко дистрикт за 8.250 вакцина - прецизирао је Тегелтија,

Он је додао да се директним преговорима тражило мање од 650.000 вакцина, што је много мање него што је у првој фази испреговарано.

Тегелтија је подсјетио да је у децембру најавио да ће прве вакцине у БиХ стићи у првом кварталу ове године и изразио очекивање да ће у овом мјесецу почети процес вакцинације у првој фази и да ће се системски координисано ући у процес вакцинације становништва у БиХ.