latinica  ћирилица
03/02/2021 |  13:00 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

У УКЦ-у више од 200 пацијената, није вријеме за опуштање

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да се више од 200 пацијената заражених вирусом корона тренутно лијечи у УКЦ-у и да трећина има тешку клиничку слику због чега није вријеме за опуштање.
УКЦ Републике Српске -
УКЦ Републике Српске

- Морамо и даље бити опрезни и максимално се придржавати прописаних мјера - рекао је Ђајић.

Када је ријеч о вакцинацији здравствених радника против вируса корона, Ђајић је навео да су у УКЦ-у у свакодневном контакту са представницима Министарства здравља и социјалне заштите Српске и Институтом за јавно здравство.

- У УКЦ-у смо већ направили прописе како да то радимо и правимо спискове заинтересованих запослених да се крене са вакцинацијом када се створе технички услови - рекао је Ђајић.

Говорећи о градњи института за онкологију и нове зграде за онколошке болести, Ђајић је навео да УКЦ уз подршку руководства Реублике Српске прави најсавременију болницу за онколошке пацијенте и да ће први пут имати клинику са 50 кревета за веома тешке пацијенте.

- Према препорукама Свјетске здравствене организације у наредних десетак до двадесет година се сматра да ће сваки трећи пацијент имати неку врсту онколошке болести. Желимо да идемо у сусрет проблему и да то спремно дочекамо. То ће бити једна од најсавременијих болница гдје ће бити смјештени пацијенти за зрачење, хемотерапију, онколошка испитивања - појаснио је Ђајић.