latinica  ћирилица
03/02/2021 |  14:20 ⇒ 14:56 | Аутор: Глас Српске

Инцко поново шокира: Наметнуо Србима колективну одговорност за злочине

Високи представник у БиХ Валентин Инцко упутио је писмо предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу у којем практично оптужује српски народ да носи колективну одговорност за ратне злочине почињене током протеклог рата у БиХ.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

Инцко у писму ултимативно даје рок првом човјеку републичког Парламента Недељку Чубриловићу да до краја априла ове године одузме повеље с одликовањима додијељене, како наводи у писму, "осуђеним ратним злочинцима Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свијет и узроковали незамисливе људске патње".

- Тим чином би се исправило понижење које је почињено према жртвама ратних злочина, њиховим породицама и свим грађанима БиХ, али и уклонила колективна одговорност са српског народа, а уклањањем колективне кривње и елиминисањем бремена прошлости, цјелокупан народ би се растеретио и много лакше кретао према племенитим циљевима будућности, укључујући и приступање ЕУ - наводи се у писму.

Обраћам вам се да бих подстакнуо на предузимање напора у циљу остваривања помирења у БиХ, почиње Инцково писмо, као основе за одрживи мир, стабилност и просперитет у корист свих грађана.

- Дана 24. октобра 2016. године Организациони одбор за обиљежавање манифестације под називом 25 година рада НСРС додијелио је посебне повеље и признања бројним институцијама, организацијама и појединцима која сте ви у својству предсједника НСРС уручили. Међу награђенима су и сви бивши предсједници НСРС и чланови првог Предсједништва РС Момчило Крајишник, Радован Караџић и Биљана Плавшић - наводи Инцко.

Величање ратних злочинаца, наводи се даље, укључујући и у форми од 24. октобра 2016. године директно повређује и провоцира оне који су претрпјели посљедице рата, те штети сјећању на жртве и њиме се дестабилизује регион и угрожавају изгледи за помирење у БиХ.

- Сходно томе, такве активности су неприхватљиве и онемогућавају да БиХ постигне напредак на путу ка пуном провођењу Општег оквирног споразума за мир и приступању ЕУ. Управо супротно, таквим дјеловањем се ускраћује напредак, додатно продубљују националне подјеле и онемогућавају мировни напори - стоји у писму.

Поред тога, каже даље Инцко, желим да вас подсјетим да су се према одредбама Анекса 7 Дејтонског мировног споразума, власти Републике Српске обавезале да ће "створити на својим територијама политичке, економске и социјалне услове погодне за добровољни повратак и складну реинтеграцију избјеглица и расељених лица, без давања предности одређеној групи".

- Уклањање табле са именом Радована Караџића са Студентског центра у Палама 10. децембра био је прави корак у том смјеру. Тиме се ствара изванредна прилика да НСРС настави тим путем како би покалаза политичку зрелост, моралну одговорност и усмјереност ка будућности, тиме што ће одати почаст жртвама и исправити срамоту од 24. октобра 2016. године тако што ће одузети повеље с одликовањима додијељене осуђеним ратним злочинцима, чиме ћете се ви лично и институција на чијем сте челу ставити на праву страну историје. С тим у вези, дајем вам рок од три мјесеца, до краја априла 2021. године - наводи се, између осталог, у писму.

Валентин Инцко у писмо подсјећа и на резолуцију Европског парламента од 9. јула 2015. године.

- Европски парламент у резолуцији најоштрије осуђује геноцид у Сребреници и одбацује све облике његовог негирања, релативизације или погрешног тумачења и истиче потребу да политички представници у БиХ признају прошлост како би заједно радили на бољој будућности - наводи се у писму.