latinica  ћирилица
03/02/2021 |  16:26 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Пленковић: Протест због посјете италијанских посланика

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић данас је у разговору са предсједником Европског парламента Давидом Сасолијем изразио протест због посјете четворо италијанских посланика зеленој граници Хрватска и БиХ за које је рекао да су жељели да изазову инцидент.
Андреј Пленковић (фото:Twitter/Andrej Plenković) -
Андреј Пленковић (фото:Twitter/Andrej Plenković)

Пленковић је навео да је ријеч о приватној посјети четворо посланика и да је циљ био да се "изазову инциденти и наруши међународни углед Хрватске уз непоштовање њених закона и институција", саопштено је из хрватске Владе.

Он је у разговору путем видео-везе пренио Сасолију да је Хрватска дипломатским путем упозорила посланике да не могу самовољно прелазити границу гдје је то забрањено и упутила их на прелазак границе на законит начин на званичном граничном прелазу, алу су то они, како је појаснио, игнорисали.

Пленковић је, између осталог, изразио очекивање да се таква провокација више неће поновити.

У разговору је обострано потврђен приватни карактер посјете италијанских социјалистичких посланика у Европском парламенту и чињеница да то ни на који начин није било организовани нити је то одобрио Европски парламент, преносе хрватски медији.

Четири европарламентарца - Пијетро Бартоло, Алесанда Морети, Пјер Франческо Мајорино и Брандо Бенефеи за викенд су дошли на границу између БиХ и Хрватске да би се увјерили како Хрватска поступа према мигрантима, али хрватска полиција је то спријечила без аргумената.

Ријеч је о члановима клуба Прогресивног савеза социјалиста и демократа у Европском парламенту.