latinica  ћирилица
03/02/2021 |  17:14 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Жунић: Неправедне оптужбе Инцка према цијелом српском народу

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да високи представник у БиХ Валентин Инцко данашњим захтјевом парламенту Српске да се одузму одређене повеље с одликовањима заслужним људима за стварање Српске неправедно оптужује цијели српски народ и републичке институције и намеће колективну одговорност за дешавања у протеклом рату.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је изјавио Срни да је то незабиљежено у политици било које земље, те да Инцко на такве ставове нема право.

- Инцко би требало да овдје спроводи мир, а он интензивно и свакодневно уноси немир међу грађане БиХ, што је поменутим захтјевом доказао - истакао је Жунић коментаришући писмо Инцка у коме тражи од првог човјека републичког парламента Недељка Чубриловића да до краја априла ове године одузме повеље с одликовањима додијељене, како наводи, "осуђеним ратним злочинцима Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свијет и узроковали незамисливе људске патње".

Жунић је истакао да је изненађење што Инцко на овај начин послије толико година покушава политички дјеловати.

- Вјероватно то ради због тога што тражимо да поднесе извјештај Народној скупштини о свом /не/раду у протеклим годинама у којима је за свој "посао" узео огроман новац - рекао је Жунић.

Он је нагласио да Инцко, који се није извинио Србима за раније поређење Републике Српске и НДХ, није неко ко може да шаље поменуте захтјеве парламенту Српске.

- Вјерујем да Народна скупштина никада неће осудити осниваче републичких институција које чине Републику Српску - поручио је Жунић.