latinica  ћирилица
04/02/2021 |  12:13 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Уговорена производња поврћа са 600 домаћих пољопривредника (ВИДЕО)

Бијељинска фабрика "Сава Семберија" уговориће откуп поврћа од 600 домаћих пољопривредника и планира повећање прераде за 20 одсто, најавио је данас директор фабрике Стево Филиповић.
Прерада поврћа - Фото: РТРС
Прерада поврћаФото: РТРС

- У раду "Саве Семберија" произвођачи су на првом мјесту, узајамно поштовање уговорених обавеза је за домаћег пољопривредника гаранција за пласман производње, а за нашу прехрамбену индустрију гарант за квалитетну сировину - рекао је Филиповић новинарима.

Он је истакао да је мјерама Владе Републике Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде олакшано пословање привреди у години тешкоћа изазваних пандемијом вируса корона и да је "Сава Семберија" исплатила све произвођаче и прије уговореног рока за прошлу годину.

- Ми немамо проблем са пласманом, извозимо на инострано тржиште између 85 и 95 одсто производње, а прошле године је прерађено 10.000 тона воћа и поврћа - рекао је Филиповић и додао да је "Сава Семберија" прошле сезоне преузела сву понуђену сировину од домаћих пољопривредника и мимо уговорених обавеза.

Данашњем потписивању уговора о откупу са стотињак произвођача присуствовао је и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић, који је похвалио начин на који фабрика "Сава Семберија" организује планирану и уговорену пољопривредну производњу.

- Иза нас је изузетно тешка година у којој смо се морали ослонилти на домаће капацитете и успјели смо, а фабрика "Сава Семберија" је показала да је у овој области један од озбиљних партнера Владе Републике Српске - истакао је Малетић.

Он је навео да се ранијих година увозила сировина за прехрамбену индустрију у Републици Српској, а да посљедње три године нема увоза, све је откупљено на домаћем тржишту и прерађено у Српској.

Према ријечима Малетића, у прошлој години је у Републици Српској произведено 35.000 тона поврћа, а само кроз интервентни откуп који је Влада организовала, уз додатних два милиона КМ из Компензационог фонда, откупљено је 17.000 тона.

Власник фабрике "Сава Семберија" Милорад Крстић захвалио је домаћим пољопривредним произвођачима, за које је рекао да су вриједни и одговорни, те оцијенио да у Републици Српској треба јачати пољопривреду као најзначајнији ресурс.

Према његовим ријечима, одговорно је и руководство фабрике, никада никоме нису остали дужни и све су обавезе плаћене.

- Врло сам оптимистичан што се будућности тиче, чак и у тренутно тешкој ситуацији на глобалном нивоу - закључио је Крстић.

Семберски пољопривредници који су данас уговорили производњу поврћа са прехрамбеном индустријом "Сава Семберија" рекли су новинарима да су врло задовољни сарадњом која им годинама гарантује сигуран пласман и добру цијену производа.