latinica  ћирилица
04/02/2021 |  13:17 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Завршне ријечи у случају Јасмина Кесеровића 18. фебруара

Изношење завршних ријечи Тужилаштва БиХ и одбране Јасмина Кесеровића, оптуженог за придруживање терористичкој организацији Исламска држава и јавно подстицање на терористичке активности заказано је за 18. фебруар у Суду БиХ.
Јасмин Кесеровић (фото:Agencije) -
Јасмин Кесеровић (фото:Agencije)

На данашњем рочишту, свједок одбране Берин Тахић рекао је да је у Сирији, у болници у којој је радио, неколико пута видио Јасмина Кесеровића.

Тахић је испричао да је у мају 2013. године отишао у сиријски град Азаз, гдје није познавао никога, те да није могао да се снађе и нађе посао.

Он је додао да је тамо упознао доктора Сиријца ожењеног Босанком, који га је запослио у болници у мјесту Схамарин, преноси Бирн.

Тахић је рекао да је прије одласка у Азаз, гледао канале на Јутјубу који су приказивали патњу сиријског народа, због чега је одлучио да оде и помогне, јер је током рата у БиХ имао искуства као медицинар.

Према његовим ријечима, у Сирији се, у коју је ушао преко Турске, задржао 40 дана.

Он је истакао да је Кесеровића, којег раније није познавао, у Сирији видио два или три пута у болници у Схамарину, "на граници с Турском", те потврдио да је то особа која сједи у судници.

Свједок је рекао да је Кесеровић говорио арапски језик и да се сјећа да није био у војној униформи када га је видио задњи пут.

Тахић је потврдио да му је једном приликом Кесеровић помогао око превода у комуникацији с доктором.

На питање тужиоца Ћазима Хасанспахића свједок је одговорио да у периоду одласка у Сирију није чуо за такозвану Исламску државу.

На данашњем рочишту одбрана је уложила материјалне доказе, чиме је завршен доказни поступак.