latinica  ћирилица
04/02/2021 |  16:54 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Додик: Случај "Икона" - класични спин Бисере Турковић (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да је данас ишао у Тужилаштво БиХ у својству свједока у предмету "Икона".
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

Истакао је да у случају "Икона" нема инкриминисаног дјела, нема оптужнице, као ни позивања на било који члан Закона о прекршајима, што очигледно значи да се ради о једном класичном спину који је креирала и у јавност пласирала министарка спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић.

Још једном је поновио да икона не припада Украјини и да је Украјина и не потражује.

Додик је рекао да је у Тужилаштву испитиван о неким бизарним стварима, попут тога ко је договорио посјету министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова БиХ.

- Дао сам изјаву у Тужилаштву за лажну причу и случај "Икона". Ишао сам као свједок и тамо нема инкриминисаног дјела, нема оптужнице, нема позивања на закон који је прекршен. Тачније нема ничега - рекао је Додик, истичући да су поједини медији веома острашћено писали о томе.

Он је новинарима рекао да се покушава одржати медијски спин у вези са овим питањем, као и у вријеме када је због болести био спријечен да даје одговоре.

- Ту је све чисто. Нема никаквог дјела и видјећете на крају да ће то тако бити, јер има неко ко је измислио лаж и ко то сада представља као истину. То је потпуно измишљена прича, а кључни доказ за то јесте тврдња Интерполовог одјељења у Сарајеву и у Украјини да Украјина не потражује ту икону - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је отишао да да изјаву због различитих манипулација које постоје.

Додик је рекао да нигдје није наведено нити кривично дјело, нити закон који је прекршен, те да је у Тужилаштву испитиван о неким бизарним стварима попут тога ко је договорио посјету Лаврова БиХ.

- Шта то има везе, договориле су надлежне институције. Лавров је имао позив да посјети, протоколи су преузели договор и предвиђено је да дође у Источно Сарајево у сједиште Владе Републике Српске. Били смо с њим и разговарали. Да ли је то кривично дјело? - упитао је Додик.

На питање да ли таква питања Тужилаштва БиХ представљају притисак на његово политичко дјеловање, Додик је рекао да је то бламажа оних који су ту причу измислили.

- Замислите министра иностраних послова која квалификује Милорада Додика фашистом и много чега другога што је погрешно, да је нашла за сходно да она поднесе пријаву. Нема коме то подносити. У озбиљној земљи би за овлаштено лажно пријављивање морала да одговара - додао је Додик.

Према његовим ријечима, крај тог читавог пута биће лажно пријављивање, што јасно говори каква је БиХ земља.

- Онда сада на састанку у Предсједништву БиХ кажу – повјерење. Какво повјерење? Ко да гради повјерење? - упитао је Додик.

Он је поновио да је све око иконе речено, да је формата 18 са 12 центиметара, те да је први пут видио када је требао уручити Лаврову.

- Икона је за нас православце важна. Речено је да је прије 300 година пронађена и да има димензију континуитета православља. Замислите земљу у којој отправник послова стране земље дође и буде примљен на највишем нивоу у Тужилаштву и правосудним институцијама, што је невјероватно - рекао је он.