latinica  ћирилица
05/02/2021 |  11:24 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Помен за 2.315 дракулићких жртава - да се злочин не понови (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је да Српска треба да одаје помен Србима над којима су прије 79 година усташе починиле покољ у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, код Бањалуке, како овај страшни злочин никада више не би био поновљен.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

- Морамо све датуме страдања српског народа у Другом свјетском рату у Независној Држави Хрватској /НДХ/ путем образовног система приближити генерацијама које долазе да нам се историја не понови - изјавио је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је најавио да ће у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске у недјељу, 7. фебруара, у бањалучком насељу Дракулић бити одржан помен за 2.315 убијених Срба, међу којима 551 дијете, које су усташе убиле без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

Према његовим ријечима, у Пискавици и Ивањској усташе су 5. и 12. фебруара 1942. године уморили још 526 становника, од којих 70 дјеце.

Он је рекао да је НДХ најмонструознија творевина која је постојала у Европи, творевина која је једина имала логоре за дјецу, те убиствима и исцрпљивањем глађу уморила на хиљаде српске дјеце.

Милуновић је изнио податак да је само са Козаре и Поткозарја више од 11.000 дјеце до 16 година убијено и уморено у НДХ.

- НДХ је у свом државном програму имала за циљ системско уништење Срба на простору Хравтске, БиХ и дијела Србије, а то су систематски чинили кроз бројне логоре и стратишта - истакао је Милуновић.

Помоћник ресорног министра Радомир Граонић рекао је да ће програм обиљежавања у недјељу почети у 9.00 часова служењем архијерејске литургије у Цркви Светог великомученика Георгија у Дракулићу, у организацији Српске православне цркве.

Граонић је рекао да ће у 12.00 часова код Спомен-костурнице у Дракулићу бити служен помен за убијене Србе, док је за 12.10 часова предвиђено полагање вијенаца и цвијећа.

Помену ће присуствовати представници институција Републике Српске, конзула у Генералном конзулату амбасаде Србије у Бањалуци, руководства града Бањалука, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, Удружења потомака жртава усташког злочина "7. фебруар 1942. година Бањалука" и 3. пјешадијског /Република Српска/ пука.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману "Дракулићи" покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

План покоља, прије којег су чак потровани пси у тим селима - да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са Фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, пише у овом роману.