latinica  ћирилица
05/02/2021 |  11:29 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Пашалић: За чишћење канала 3,5 милиона КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је министарство које предводи издвојило 3,5 милиона КМ за чишћење више од 240 километара примарне и секундарне каналске мреже на подручју Српца и Козарске Дубице.
Србац - Пашалић приликом обиласка каналске мреже - Фото: СРНА
Србац - Пашалић приликом обиласка каналске мрежеФото: СРНА

Пашалић је, приликом данашње посјете Српцу и обиласка каналске мреже чије је чишћење у току, истакао да су радови дио програма чишћења каналске мреже у Републици Српској.

- Тренутно радимо у Српцу и Козарској Дубици, гдје је завршено око 90 одсто предвиђених радова и очишћено више од 80 километара примарних и секундарних канала у Српцу и око 160 километара канала у Козарској Дубици - рекао је Пашалић Срни.

Он је подсјетио да су неки од канала посљедњи пут чишћени 1977. године, што довољно говори о томе колико је мрежа била запуштена.

- Када се канали очисте, Воде Српске и локалне заједнице ће наставити да их косе и одржавају. Оно што нама преостаје јесте још једно кошење у мају - напоменуо је Пашалић.

Према његовим ријечима, чишћењем канала осигурава се око 8.000 хектара пољопривредног земљишта.

- У равничарским подручјима као што је Дубичка раван или подручје Српца, имамо често ситуацију да нам у прољеће подземне воде плаве пољопривредне усјеве и настају штете. Чишћењем канала обезбјеђујемо брзу евакуацију воде путем пумпних станица у Саву и Врбас овдје у Српцу, а у Козарској Дубици у Уну - рекао је Пашалић.

Он је навео да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставити програм чишћења у Градишци, Броду, Шамцу и другим локалним заједницама у којима је то потребно.