latinica  ћирилица
05/02/2021 |  12:11 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

У току биометријска идентификација миграната у Липи (ВИДЕО)

У мигрантском кампу Липа код Бихаћа у току је биометријска идентификација миграната, како би се успоставила боља контрола њиховог кретања. Оружане снаге БиХ почеле су радове на успостављању прихватног центра контејнерског типа.
Липа - мигранти - Фото: РТРС
Липа - мигрантиФото: РТРС

Из Службе за послове са странцима БиХ, која обавља биометријску идентификацију миграната, поручују да ће се, након идентфикације и у сарадњи са надлежним службама других земаља, моћи утврдити да ли неки од миграната представљају безбједносну пријетњу.

Мигранти у Привременом прихватном кампу Липа бораве у шаторима, које су поставиле Оружане снаге, након што су раније шатори и контејнери на тој локацији спаљени. Оружане снаге почеле су и рад на стварању услова да се, у складу са одлуком Савјета министара, у Липи успостави прихватни центар контејнерског типа.

- Инжињеријска јединица ОС БиХ ради на санацији путне комуникације, од бившег пута АВНОЈ-а  до кампа Липа. Санирамо пут од дужини од око два километра, а требало би и да уредимо платформу за један шатор за обједовање - рекао је Фуад Малкоч, водник у ОС БиХ.

Према одлуци Савјета министара, у Липи би, након изградње прихватног центра контејерског типа, требало да борави 1.500 мигратана. У кампу је сада њих око 900 стотина.

У Служби за послове са странцима очекују да ће процес биометријске идентификације миграната у кампу Липа трајати седам до десет дана.