latinica  ћирилица
06/02/2021 |  19:48 ⇒ 07/02/2021 | 08:02 | Аутор: РТРС

Ауто-пут Београд - Сарајево од Кузмина до Раче биће завршен до краја 2022. (ВИДЕО)

Дио ауто-пута Београд - Сарајево од Кузмина до Сремске Раче биће завршен до краја 2022. године. На прољеће почињу и радови од Раче до Бијељине. Изградња најзахтјевнијег дијела моста на Сави у дужини од 1320 метара који ће се састојати од бетонских конструкција и на лијевој и на десној обали Саве, одвија се планираном динамиком.
Ауто пут - Фото: РТРС
Ауто путФото: РТРС

На једној обали Саве приводе се крају радови на доњем строју, на другој обали врше се припреме. На лијевој обали Саве у току је изградња ријечних стубова, изграђено је брдо које ће служити за нагуравање челичне конструкције, јединствен подухват по европским стандардима. На средини ријеке Саве необична слика.

- Практично, оградили смо један дио ријеке Саве, отимамо га од воде и зага се формира тако што се направи један одбрамбени систем од воде, затим се изврши подводно бетонирање да бисмо дошли до неког нивоа гдје у будућности треба са сувог да радимо када се то заврши. Онда се испумпава вода, практично, и ради заштитни челични појас како би конструција издржала налет воде ријеке Саве - истакао је Драган Јоцић, надзорни орган ЈП "Путеви Србије".

На градилишту је свакодневно 350 радника турске компаније "Ташјапи".

- Када се осуши вода ради се завршни слој бетона и практично као да смо на обали и такви радови се врше даље, формира се греда стуб, излазимо из ријеке Саве. Када се заврши, све ово што видите ће бити срушено и остаће стубови у води - појаснио је Јоцић.

Према ранијем договору, мост на Сави и дионицу ауто-пута Рача- Бијељина финансираће Влада Србије.

- Један од основних проблема код изградње било којег објекта, поготово аутопута и дефинисања трасе и експропријације, што се тиче овог дијела то је завршено, слиједи избор извођача радова - навео је Војин Митровић, министар транспорта и комуникација.

Заједнички гранични прелаз биће изграђен на страни Србије. У дијелу ауто-пута који пролази кроз Републику Српску, Рача –Бијељина –Брчко према Вукосављу, траса је позната, рјешавају се имовинско-правни односи. С друге стране, није познато да ли ће се кроз Федерацију, од Брчког до Тузле, ауто-путем или брзом саобраћајницом. Друга варијанта је Тузла – Жепче, па би до спајања дошло на Коридору 5Ц.