latinica  ћирилица
07/02/2021 |  13:57 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Додик: Срби су преживјели усташки геноцид, преживјеће и Инцка (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да су Срби на овим просторима преживјели усташки геноцид, па ће тако и високог представника у БиХ Валентина Инцка.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да је Инцков проблем то што он види БиХ као централизовану земљу без Републике Српске.

- Овдје живи народ који је преживио усташки геноцид и преживјеће и Валентина Инцка - рекао је Додик.

Он је навео да је Инцко чинио и легализовао све што је антидејтонско, кршећи међународно право на бази политичке идеологије која је тражила да Република Српска буде развлашћена

- То што није у складу са Дејтонским мировним споразумом овдје функционише већ 24 године у лику злотвора какав је Инцко и други који су овдје, малтретирајући Србе, нашу Републику и српски народ у цјелини, спроводили сепаратну политику освете над нама, кажњавања и свега што су чинили у протеклом времену - рекао је Додик у Бањалуци.

Он је истакао да је то један континуитет и да се то види.

- Они су нам подвалили или покушавају подвалити причу о бонским овлаштењима /донесена 1997. године на састанку Савјета за спровођење мира у Бону/ која не постоје. Тамо никад нико није дао овлаштења, а рекли су да подржавају напоре високог представника. То је једна неформална група земаља која није предвиђена Дејтонским мировним споразумом - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, све то је био један блеф и најбољу оцјену о свему томе дао је тадашњи високи представник Карлос Вестендорп који је рекао да то није у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Додик је рекао да се Инцко сада /захтјевом да буду одузете повеље Радовану Караџићу, Момчилу Крајишнику и Биљани Плавшић/ још једном на ружан начин обрачунава са Републиком Српском.

Додик је подсјетио да су свуда у цивилизованом свијету осуђене особе које одслуже своје казне након тога слободне у свему, те да су према томе Плавшићева и покојни Крајишник имали сва права.

Он је нагласио да сада Инцко држи предавања Српској, док у у исто вријеме толерише оно што се дешава у Сарајеву, а као примјер је навео да се највећи број заједничких институција налази у сарајевској Улици зелених беретки.

- Зар неко заиста мисли да то нама није подвала и да то за нас није увредљиво? - пита Додик.

Додик је поновио став према којем се БиХ види уређена као децентрализована земља до максимума са двије или три заједничке функције и као земља са високоаутономном Републиком Српском.