latinica  ћирилица
07/02/2021 |  18:39 ⇒ 08/02/2021 | 07:52 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Нема подршке Закону о располагању неперспективном војном имовином (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је за РТРС да неће подржати иницијативу Представничког дома ПС БиХ да се припреми Приједлог закона о располагању неперспективном, војном имовином, јер прави нове подјеле у БиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Подсјећамо, Представнички дом је на сједници 11. јануара ове године усвојио Иницијативу Дениса Звиздића из СДА јер су у другом кругу гласања опозициони посланици из Републике Српске били уздржани и тако омогућили њен пролаз, док су посланици СНСД-а и коалиционих партија били против. Надлежне институције Српске поручују да су својинско-правни односи у надлежности ентитета, а не БиХ.

Чим је Иницијатива усвојена знало се да је осуђена науспјех, јер без подршке Републике Српске, заједничке институције не могу располагати војном имовином. Иницијатива Дениса Звиздића супротна је уставним надлежности ентитета и БиХ, не доноси ништа добро у расподјели неперспективне војне имовине, каже предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија који има рок до 11. фебруара да припреми закон.

- Ако се жели направити неки закон, он може добити неку просту већину у Савјету министара али не може никако у Парламентарној скупштини. Ја ћу све урадити да ово законско рјешењ,е које прави подјеле у БиХ, не добије подршку у Савјету министара - истакао је Тегелтија.

Став Зорана Тегелтије значи да нема ништа од отимања надлежности ентитетима. Иницијатива је бесмислена и непотребна јер и без закона који тражи Денис Звиздић, неперспективне војне локације се додјељују на управљање и кориштење локалним заједницама.

У СНСД-у кажу да је гласање о спорној иницијативи показало ко је спреман да слиједи СДА.

- Ради се о иницијативи која, ко год зна политичке односе у БиХ, не може да доживи успјех. Она у суштини служи за дневно политичке сврхе, а нама је у Српској још један индикатор понашања СДС-а, ПДП-а, а сада видимо и ДНС-а, када је у питању заштита националних интереса Српске - казала је Сњежана Новаковић Бурсаћ.

ДНС-ов Ненад Нешић очекује да Савјет министара неће предложити закон супротан интересима Републике Српске, а то што је својом уздржаношћу, као што су и посланици СДС-а и ПДП, дозволио да прође приједлог који то тражи, правда недостављањем мишљења Владе Српске по том питању.

И без тог мишљења, познато да је сва имовина, укључујући перспективне и неперпскетивне војне локације, власништво Српске које нису укњижене на БиХ.

- Својинско-правни односи су у искључивој надлежности Српске. То значи да БиХ нема надлежност у тој области што је јасно наведено у мишљењу Венецијанске комисије и читавог низа судских одлука - рекао је правобранилац Републике Српске Миломир Говедарица.

Најближе договору о расподјели државне и војне имовине било је 2009. када је у Бањалуци усаглашено да се на БиХ књижи само имовина потребна за рад бх. институција. Све остало, укључујући и неперспективну војну имовину, припало би нижим нивоима власти. А, уколико војне локације више не буду требале ОС БиХ, прешле би у власништво ентитета гдје се налази.

Међутим, тај договор никада није преточен у закон. Умјесто тога, Звиздић и његова партија хоће да се располагање свом имовином уреди бх. законом.

- У БиХ доминирају иницијативе које су у супротности са законима и које иду у правцу нових подјела у БиХ, а не оне које желе да се дође до рјешења. Оно што је поражавајуће је да те иницијативе пролазе уз подршку опозицоних посланика и Српске - рекао је Зоран Тегелтија.

Ако знамо да је један од тзв. “5+2“ услов за затварање ОХР-а, прихватљиво и одрживо рјешење расподјеле војне имовине, онда иницијативу Дениса Звиздића, која ће без сумње завршити неуспјехом, можемо да тумачимо као свјесну намјеру СДА да се то питање не ријеши и тиме оправда останак високог представника у БиХ.