latinica  ћирилица
07/02/2021 |  18:59 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Самохрана мајка шесторо дјеце седам година била без струје (ВИДЕО)

Андријана Шкорић Мирковић у насељу Брегови у Власеници, самохрана мајка шесторо дјеце, живи без икаквих примања. Седам година живјели су без струје, а захваљујући хуманим људима, рачун од готово 4.000 марака је плаћен. Иако немаштина и здравствени проблеми и даље прате ову вишечлану породицу, не губе наду у бољу будућност.
Породица Мирковић - Фото: РТРС
Породица МирковићФото: РТРС

Кров над главом Мирковићи су добили 2009. у оквиру програма Министарства породице, омладине и спорта Српске. Примања немају, па ова вишечлана породица живи од надница коју зараде Андријана и њен син средњошколац. Најстарија кћерка Јована се удала, а храну, одјећу, лијекове и остале потрепштине треба обезбиједити за шесторо дјеце - Раденка, Радану, Николину, Адријана, Николу и Машу.

- Дневница није велика, само да преживимо од данас до сутра. А осталих примања нема, ни од кога немам помоћи. А новца за све треба, за школу, обућу и одјећу. Моја дјеца једноставно морају да изгледају као и друга дјеца да се не би осјећала. Са овим дневницама ми то не можемо никад постићи - рекла је мајка Андријана.

Мирковићи су примјер слоге, љубави и разумијевања, па кућа одзвања смијехом. Уче, играју се и помажу једни друге. И жеље су им скромне.

- Лијепо је живјети овако са пуно браће и сестара. Све заједно радимо, помажем им колико могу. У школу идем, одличан сам ђак - каже Николина.

Љубимица породице је, најмлађа, четворогодишња Маша.

 Живот им никада није био лак, али не предају се. Најважније је, каже, пожртвована мајка, да ријеше здравствене проблеме у вези са видом, које има троје малих Мирковића. И седмогодишњи Никола има само једну жељу.

- Први сам разред и желим да оперишем очи, да ми се друга дјеца не ругају - истиле Никола.

У помоћ породици Мирковић први су прискочили активисти невладине организације „Оплемени срце“ из Источног Новог Сарајева.

Фото: РТРС

- Посјетио сам ту породицу, провео с њима пар сати у кући, видио да је то једна нормална, честита породица. Са новцем који смо скупили, платили смо дуг за струју, купили електричне уређаје које нису имали: шпорет, фрижидер, бојлер... - истиче Игор Лукић, представник ове организације.

Иако је самохрана мајка држављанка Хрватске и због неријешеног мјеста пребивалишта не може да добије БХ документе, и Центар за оцијални рад у Власеници помаже вишечланој породици Мирковић у виду хране, уџбеника и прибора за школу.

Добро се добрим враћа, поручују Мирковићи и захваљују свима који су им помогли. Иако живот према њима није био дарежљив, вјерују у бољу будућност.