latinica  ћирилица
08/02/2021 |  11:16 ⇒ 11:18 | Аутор: РТС

Аустрија пооштрила контролу на границама

Беч од данас попушта епидемијске мјере унутар земље, док истовремено појачава оне на граници са сусједима.
Граница  Аустрија -
Граница Аустрија

Министар унутрашњих послова Аустрије Kарл Нехамер рекао је да ће граничне контроле бити "масивно пооштрене".

Циљ таквог граничног режима је да се путовања сведу на апсолутни минимум.

Граничне контроле су "лукобран против нових инфективних ланаца, који кроз нове мутације постају све опаснији", каже Нехамер.

До таквог режима на границама долази у договору и, у доброј мјери, на притисак из Баварске.

Челници баварских локалних власти и политике су отворено незадовољни да је Беч данас кренуо у поступно укидање "закључавања".

- Kомбинација мутација и прераног отварања је погрешан пут - сматра шеф баварске Владе Маркус Седер.

Шеф баварске ЦСУ партије Маркус Блуме критикује Беч због "неодговорне политике отварања" и индиректно пријети затварањем немачких граница граница према Аустрији.

Аустрија је увела контроле на унутрашњим шенгенским границама са Мађарском и Словенијом још 2015. године у склопу мигрантске кризе, а послије их само наставила као дио епидемиолошког режима.

Од прије мјесец дана мере важе на границама са Чешком и Словачком.

На границама са Њемачком, Италијом, Швајцарском и Лихтенштајном до сада се контролисало повремено и у случајном узорку, сада се и ту уводе строге мјере.

За улазак у Аустрију и даље важи правило – онлајн регистрација, карантин 10 дана, који је могуће прекинути негативним тестом након пет дана.

До сада је малогранични саобраћај био изузет из таквог режима, више не. Сада се и особе које живе с једне, а раде с друге стране границе морају регистровати и тестирати једном седмично.

Беч за потпуну изолацију Тирола

Аустријска федерална Влада је у свађи са локалним властима у Тиролу. Због високих бројева јужноафричке мутације вируса корона (300, према ОРФ-у), Беч намјерава да потпуно изолује ту покрајину, што је по уставу немогуће без кооперације покрајинских власти у Тиролу.

Тирол би морао сам да се изолује, али он то не жели.

Баварски челници већ неко вријеме отворено спомињу "Ишгл ефекат", ситуацију из марта прошле године, када се вирус корона експлозивно раширио по Европи из тог скијашког центра у Тиролу – онда као "обична" италијанско-кинеска корона, сада као јужноафричка.

Баварска и Тирол, једна њемачка и једна аустријска федерална јединица, постављају дијаметрално супротне захтеве у нервозном рату са Бечом.