latinica  ћирилица
09/02/2021 |  11:20 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Додик на Самиту "17 плус један": Само уједињени можемо се изборити са пандемијом (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је 2020. година показала сву рањивост данашње цивилизације, али и потребу веће солидарности међу народима, који се само уједињени могу изборити са свим изазовима које је донијела пандемија изазвана вирусом корона.
Милорад Додик, конференција 17 плус један - Фото: РТРС
Милорад Додик, конференција 17 плус једанФото: РТРС

У обраћању на видео-конференцијском Самиту "17 плус један", на којем учествују званичници Кине и 17 земаља централне и југоисточне Европе, Додик је изразио пуну подршку концепту промоције изградње друштва заједничке будућности човјечанства, коју је предложио кинески предсједник Си Ђи Пинг, као и предложеном концепту развоја мултилатерализма, који за коначни циљ имају стварање трајног мира, универзалне безбједности и заједничког просперитета.

- Формат сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе омогућава нам да кроз отворен, координисан и иновативан приступ превазиђемо бројне потешкоће са којима се суочавају наше земље - оцијенио је он.

Додик је изразио захвалност предсједнику Кине Си Ђинпингу на сјајној организацији данашњег самита.

- Као и већина других учесника, укључујући и наше кинеске домаћине, изражавам жаљење што нам околности нису дозволиле да се окупимо у Пекингу прије нешто мање од годину дана. Чињеница да се овај самит одвија на највишем нивоу и да њиме предсједавате Ви, говори о томе колико сви заједно придајемо важност сарадњи у формату "17 плус један" - навео је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Милорад Додик, конференција 17 плус један (Фото: РТРС)

Он је напоменуо да је БиХ укључена у механизам сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе од самог почетка односно од 2012. године.

- Учествовали смо у бројним пројектима, активностима и догађајима који су организовани у склопу механизма "17 плус један" - подсјетио је Додик.

Од бројних пројеката који су реализовани са кинеским партнерима или чија је реализација у току, Додик је посебно издвојио изградњу Термоелектране "Станари" која се налази у Републици Српској.

- Термоелектрана "Станари" представља први велики инфраструктурни пројекат који смо радили у сарадњи са Кином, али и први пројекат који је искористио специјални кредит у склопу механизма сарадње "17 плус један", а којег је додјелила Кинеска развојна банка", указао је он.

Српски члан Предсједништва је оцијенио да је Термоелектрана Станари значајно допринијела развоју економије и постала је успјешан примјер сарадње са Кином.

- Овај пројекат може послужити и као модел добре праксе у оквиру механизма "17 плус један" - указао је он.

Додик је напоменуо да се у јеку пандемије изазване вирусом корона почело са радовима на још два значајна инфраструктурна пројекта, а то је изградња Блока седам у Термоелектрани Тузла у Федерацији БиХ и изградња Хидроелектране "Улог" у Републици Српској.

Додик је навео да је у Републици Српској, такође, у јеку пандемије, потписан уговор за изградњу Хидроелектране "Дабар", а настављено је са радовима на изградњи болнице у Добоју. Такође, приведене су крају припремне радње за изградњу аутопута Бањалука – Приједор.

Према његовим ријечима, БиХ је опредјељена развоју чисте енергије и спремна је да са кинеским партнерима заједно ради на развоју технологија такозване зелене енергије.

Он је оцијенио да великог простора за сарадњу има у области развоја енергије воде и вјетра, гдје су већ покренути одређени конкретни пројекти.

Према његовим ријечима, важно је напоменути да несметано теку пројекти већ споменутих Хидроелектрана у Републици Српској, као и двије вјетроелектране у Федерацији БиХ, које се раде заједно са кинеским партнерима.

Он је указао да је један од важних корака за јачање сарадње посебно у области туризма, али и других грана било обострано увођење безвизног режима за носиоце свих пасоша. "БиХ је 2018. године постала друга земља у Европи која је увела безвизни режим за носиоце свих врста кинеских пасоша", навео је он.

Додик је нагласио да је то довело до пораста броја кинеских туриста, који су у 2019. години заузели пето мјесто по броју ноћења страних туриста у БиХ.

- Сматрам да је потребно учинити додатне напоре како бисмо унаприједили сарадњу у области пољопривреде. Имајући у виду капацитете пољопривредне производње земаља западног Балкана, као и величину кинеског тржишта предлажем да се размотри могућност стварања неке врсте пакетног аранжмана за извоз пољопривредних производа из земаља западног Балкана на тржиште Кине - иницирао је он.

Према његовим ријечима, на пољу културне и научне сарадње, такође су постигнути значајни резултати.

Он је подсјетио да је 2015. године основан Конфуцијев институт на Универзитету у Сарајеву, а двије године касније Конфуцијев Институт на Универзитету у Бањалуци у Републици Српској, који је за кратко вријеме постао један од првих по броју аткивности у Европи.

- Кинески језик, осим што се изучава у основним и средњим школама, уводи се и као нови студијски програм на Универзитету у Бањалуци. Размјена студената и професора све до пандемије била је у порасту, а захваљујући стипендијама Владе Кине, неки од наших студената имали су могућност студирања на престижним кинеским универзитетима, као што је Универзитет Цингуа - указао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је навео да се сарадња проширила и на област спорта, нарочито зимских спортова.

- Олимпијска планина Јахорина 2019. године била је домаћин кинеским скијашима, у склопу њихових припрема за зимске олимпијске игре, али због пандемије морали смо обуставити активности на овом плану. Радујем се одржавању зимских олимпијских игара у Пекингу сљедеће године и увјерен сам да ће Ваша земља бити сјајан домаћин и учинити све да се Олимпијада одржи у пуном сјају - поручио је Додик.

У обраћају учесницима самита, он је подсјетио да се ове године обиљежава 100 година од оснивања Комунистичке партије Кине, која је трасирала пут развоја модерне, просперитетне и економски моћне државе Кине.

- У веома кратком року постигли сте импресивне резултате на ублажавању и искорјењивању сиромаштва и на тај начин дали велики допринос борби против сиромаштва на глобалном нивоу. Овом приликом изражавам захвалност Вашој земљи на подршци коју нам је пружала у најтежим тренутцима. Ваша помоћ увијек је била благовремена, конкретна, без условљавања, али прије свега искрена и братска - оцијенио је он.

У времену када се БиХ, као и већина других земаља и даље бори са ширењем пандемије те њеним негативним посљедицама на економију и друштво, Додик је изразио наду да ћемо и даље имати подршку Кине.

На крају обраћања, предсједавајући Предсједништва БиХ је предсједнику Си и братском кинеском народу пожелио срећну кинеску Нову годину.

- У складу са кинеским вјеровањем, година која је пред нама требало би да нам донесе просперитет и богатство, да нам подари искреност и отвореност, али која од нас свих захтјева и већу марљивост и преданост раду. Са своје стране, изражавам спремност да наставимо да предано и марљиво радимо на јачању наших односа на свим пољима - поручио је Додик.