latinica  ћирилица
09/02/2021 |  19:33 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

У зграду улазе преко дрвеног мостића (ВИДЕО)

Ријека Бистрица у Миљевини код Фоче излила се и повукла у корито, остављајући иза себе мјештанима велику штету.
Миљевина - Фото: РТРС
МиљевинаФото: РТРС

Поплављни су први спратови стамбених зграда, подруми и помоћни објекти. Станари истичу да је ово дугогодишњи проблем од којег страхују у вријеме обилних падавина.

Момир Говедарица у двоспратну зграду с комшијама улази преко импровизованог дрвеног мостића, који је направила Цивилна заштита. Набујала Бистрица иза себе оставила је блато, уништила зимницу, дрва и пластенике. Његов комшија Драгољуб Давидовић из подрума и гараже настоји спасити затрпано из муља.

Причају да се у три деценије ниво корита, из године у годину, подиже. Сматрају да је узрок томе сужавање корита Бистрице на излазу из Миљевине према кањону, које је узроковано изградњом пута Фоча-Сарајево. С излијевањем ријечног талога, тврде, наталожила су се и обећања да ће проблем бити ријешен.

- Сваке године дођу овдје, сликамо се са стручњацима, руководиоцима и тако буде док се вода не повуче. Они кажу да ће доћи да то ријеше, а чим се Сунце појави, нико више не долази нити нас види - каже Говедарица.

У Општини кажу да су из једне од зграда евукаисани становници, обављена је дезинфекција, слиједи процјена и надокнада штете.

- Мора се пронаћи дугорочно рјешење - да ли је то чишћење корита или минирање тог суженог простора који у суштини представља главни проблем - каже Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча.

Регулација корита Бистрице рађена је прије десет година минирањем уског кањона низводно од Миљевине и градњом мањег насипа узводно 300 метара, што се према свему судећи показало као привремено рјешење.