latinica  ћирилица
09/02/2021 |  20:41 ⇒ 20:41 | Аутор: СРНА

Приједлогом закона о граду Дервента уређује се надлежност града

Приједлогом закона о граду Дервента уређује се подручје, надлежности, органи и финансирање града, рекла је вечерас у Народној скупштини Републике Српске министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.
НСРС (Фото: НСРС) -
НСРС (Фото: НСРС)

Јујићева је истакла да је општина Дервента, у складу са законом прописаним условима, поднијела Влади Републике Српске захтјев за додјељивање статуса града.

- Законом о локалној самоуправи прописано је да се град може успоставити на урбаном подручју које чини јединствену географску, социјалну, економску, историјску и територијалну цјелину са одговарајућим нивоом развоја и ако има више од 50.000 становника и у посљедње три године има статус развијене општине - рекла је Јујићева у Народној скупштини Републике Српске образлажући законско рјешење.

Она је нагласила да се статутом града, у складу са законом, уређују надлежности, организација и рад органа, његова обиљежја, учешће грађана у локалној самоуправи, као и друга питања од значаја за остваривање права и дужности града Дервента.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је ово законско рјешење.

Народна скупштина окончала је данашње засједање, које ће бити настављено сутра разматрањем Приједлога закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске и Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

Посланици ће разматрати Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о гасу.

Сједница ће бити настављена у 10.00 часова.