latinica  ћирилица
10/02/2021 |  18:09 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Касиповић: Законским одредбама побољшан положај оштећеног

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске у функцији је побољшања процесног положаја оштећеног у кривичном поступку, истакао је министар правде Републике Српске Антон Касиповић, образлажући ово законско рјешење у Народној скупштини Српске.
Антон Касиповић -
Антон Касиповић

Касиповић је навео да је један од циљева законских одредаба ефикаснија заштита оштећеног у кривичном поступку, што укључује и право да преузме кривично гоњење ако тужилац одустане од оптужнице након њеног потврђивања.

Он је нагласио да се измјене, које обезбјеђују ефикаснији кривични поступак, односе на то да је изузетак од непосредног извођења доказа проширен и на читање исказа свједока који без законских разлога неће да дају исказ на главном претресу.

- Предложене су и измјене процесних одредаба које су у функцији већег стандарда заштите права осумњичених, односно оптужених лица и права оштећених - рекао је Касиповић.

Он је навео да је уведена наредба за креирање форензичке копије као доказно средство, те проширен појам "прикривени истражитељ" на лица која имају полицијска овлашћења унутар полицијских органа других држава.

- Продужено је укупно трајање неких посебних истражних радњи са три на шест мјесеци, а вријеме полицијског задржавања лица лишеног слободе због сумње да је починило кривично дјело за које се може изрећи казна доживотног затвора повећано је са 24 на 48 часова - додао је Касиповић.

Народна скупштина  размотрила је ово законско рјешење.