latinica  ћирилица
11/02/2021 |  13:49 | Аутор: СРНА

Вишковић: Наћи најбоље рјешење за питање ратног стажа

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да полицијски службеници запослени у полицијским агенцијама БиХ са пребивалиштем у Републици Српској немају тренутно могућност да се одрекну ратног стажа и да у вези с овим питањем треба пронаћи најбоље рјешење.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Око овог питања треба озбиљно сјести, разговарати и обухватити све сегменте и све људе на које се овај проблем односи, како би се пронашло најбоље могуће рјешење - рекао је Вишковић данас у Народној скупштини Републике Српске, током расправе о Нацрту закона о заштити од узнемиравања на раду.

Вишковић је рекао да није за то да се рјешење уради за једну популацију, а на уштрб неких других.

Премијер Српске је истакао да исти проблем имају и радници "Електропреноса БиХ", односно сви запослени радници у заједничким институцијама БиХ из Републике Српске.

Он је упитао шта је са бенефитима који су кориштени приликом рачунања двоструког ратног стажа, који се односе на минули рад, те код откупа државних станова гдје се урачунавао попуст до 70 одсто од процијењене вриједности.

Вишковић је рекао да Влада Републике Српске води рачуна о борачким категоријама становништва на начин да је оним демобилисаним борцима који немају 15 година радног стажа урачунат ратни стаж да се уведу у право како би им се обезбиједила најнижа пензија од 207 КМ.

Група полицијских службеника запослених у полицијским агенцијама БиХ са пребивалиштем у Републици Српској, којима престаје радни однос на основу 40 година пензијског стажа, затражила је од надлежних у Српској да добије законско право да се могу одрећи стажа по основу учешћа у рату, односно да им се он урачунава у пензијски само уз писану сагласност.

Испред Народне скупштине Републике Српске окупила се у уторак, 9. фебруара, група припадника полицијских агенција на нивоу БиХ са пребивалиштем у Републици Српској, захтијевајући измјене Закона о ПИО којим би било омогућено да се одрекну ратног стажа како би могли наставити рад у служби.