latinica  ћирилица
11/02/2021 |  15:14 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Политичко Сарајево истјерало Србе са челних позиција у правосуђу на нивоу БиХ

Политичко Сарајево потпуно је овладало правосуђем на нивоу БиХ истјеривањем Срба и представника Републике Српске са челних позиција у Високом судском и тужилачком савјету, изјавио је Срни бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.

Тегелтија је указао да је избор руководства ВСТС-а незаконит, као и да је избор предсједника Савјета довео до тога да од осам руководних позиција у правосуђу на нивоу БиХ данас буде пет Бошњака, два Хрвата, један из реда осталих и ниједан Србина или неко други из Републике Српске.

- Према овоме изгледа да се сва правосудна памет и поштење у правосуђу концентрисало у Федерацији БиХ, док су сви људи из Републике Српске корумпирани, криминалци, лопови, пуни афера... - рекао је Тегелтија.

Он сматра да реченица Бакира Изетбеговића о Србима као лошем народу и Валентина Инцка о српском народу као народу на погрешној страни историје добијају своју стварну димензију на терену правосуђа БиХ, јер се овим избором у ВСТС показује да се "Србима као таквима и Републици Српској не смије дозволити руковођење на нивоу БиХ, уколико не проводе политике политичког Сарајева".

- Ово очито представља пожељни модел такозване функционалне БИХ у визији Изетбеговића и Инцка. Нема аутентичних Срба из Републике Српске на управљачким позицијама и `мирна Босна` - истакао је Тегелтија.

Тегелтија је оцијенио и да је све ово директна посљедица преношења политичких битака из Републике Српске на ниво БиХ у намјери да се путем правосудног апарата БиХ произведе промјена власти у Републици Српској.

Прегласавањем српских чланова, за предсједника са четверогодишњим мандатом, ВСТС изабрао је Халила Лагумџију, умјесто Милана Тегелтије који је у децембру прошле године поднио оставку.

Лагумџија, судија Суда БиХ, добио је осам гласова, наспрам седам колико је освојио судија окружног суда у Бањалуци Срђан Форца који је претходно изабран на упражњено Тегелтијино мјесто у Савјету.

За потпредсједнике Савјета изабране су Биљана Симеуновић из реда српског народа и Санела Горушановић Бутиган која се изјашњава као Хрватица.

Овим чином Срби су потпуно и неуставно елиминисани са челних позиција из правосудних институција на нивоу БиХ.