latinica  ћирилица
13/02/2021 |  14:01 ⇒ 14/02/2021 | 08:15 | Аутор: СРНА

Институт за јавно здравство: Уз цијену вакцине постоје и додатни трошкови

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је да се у Српску могу увести и дистрибуисати вакцине против вируса корона једино преко велетрговаца, те да се све цијене које произвођачи нуде било којој земљи односе на цијену вакцине у земљи произвођача без додатних трошкова.
ЈЗУ Институт за јавно здравство - Фото: илустрација
ЈЗУ Институт за јавно здравствоФото: илустрација

Зељковић је нагласио да, осим руских вакцина "Спутњик", које је обезбиједила Република Српска, ниједна друга вакцина било којег произвођача није ушла у БиХ, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.

- Институције Српске уложиле су огромне напоре да у глобалним условима отежаног доласка до вакцине за своје грађане обезбиједе вакцину. Без обзира на све притиске и изузетно отежане услове за доношење одлука у овим околностима, истичемо да ћемо одговорно и предано наставити да радимо све како бисмо заштитили здравље становништва Републике и спровели план вакцинације против ковида 19 - поручио је Зељковић.

Он је подсјетио да је Влада Српске на сједници од 21. јануара донијела закључак којим задужује Институт за јавно здравство да, с циљем повећања обухвата становништва вакцинацијом против вируса, обезбиједи додатну количину одобрених вакцина за вакцинацију 200.000 људи, за шта је потребно 200.000 вакцина које садрже по двије дозе.

- Дакле, за комплетну имунизацију, укупно 400.000 доза вакцине - прецизирао је Зељковић.

Додао је да је Институт спровео набавку руске вакцине на основу достављене понуде велетрговца "Крајина група" који је у том смислу доставио писмо интереса Министарству здравља и социјалне заштите Српске, након чега је потписан уговор са произвођачем вакцине и припремљена информативна понуда за вакцину.

- Та понуда је достављена Институту који је на основу понуде и закључака Владе и Штаба за ванредне ситуације припремио преговарачки поступак, након чега је услиједила даља реализација набавке у складу са Законом о јавним набавкама и Законом о лијековима и медицинским средствима - појаснио је Зељковић.

Навео је да су у уговору јасно дефинисане обавезе добављача када је ријеч о набавци вакцине, складиштењу и дистрибуцији.

- Добављач има и обавезу куповине вакцине од произвођача, транспорт, осигурање производа и транспорта, одговарајућу пратњу као и све трошкове увоза, контроле серије, складиштења робе у режиму од минус 18 степени Целзијусових колико год то буде потребно. Има и обавезу транспорта производа у наведеном режиму јер је сама вакцина стабилна само два сата на температури вишој од препоручене до сваке здравствене установе у Српској - рекао је Зељковић.

Он је додао да је тиме обезбијеђена сигурност квалитета вакцина, јер је велетрговац уговором обавезан и одговоран за обезбјеђење свега што је потребно за њену набавку, те чување и дистрибуцију у складу са највишим стандардима, коју прописује произвођач ове врсте вакцине.

- У складу са Законом о лијековима и медицинским средствима увозник, односно дистрибутер лијекова, може бити једино велетрговац који за то има дозволу, односно рјешење. Самим тим ниједна здравствена установа или Министарство здравља и социјалне заштите Српске не може увести или дистрибуисати вакцину или било који други лијек - закључио је Зељковић.