latinica  ћирилица
13/02/2021 |  14:23 ⇒ 14/02/2021 | 08:15 | Аутор: РТРС

Служен помен за убијене Србе Поткозарја и Пискавице (ВИДЕО)

У Поткозарју код Бањалуке служен је парастос Србима из овог села и Пискавице, које су усташе убиле 5. и 12. фебруара 1942. године.
Поткозарје - Фото: РТРС
ПоткозарјеФото: РТРС

У Храму Покрова Пресвете Богородице служена је света литургија и помен мучки убијеним Србима.

Почетком фебруара 1942. године, када се у бањалучком насељу Дракулић десио стравични злочин, усташе су починиле покољ и у поткозарским селима Ивањска-данашње Поткозарје и Пискавица, гдје су на најбруталнији начин убијена 562 српска цивила, међу којима је било 77 дјеце.

Из Удружења грађана Козара кажу да је уназад шест година почело обиљежавање страдања Срба у поткозарским селима. Истичу да се овај крвави пир догодио само пет дана након Дракулића са истим извршиоцима и истом идеологијом.

- Због тога ова обиљежавање има значај да се не заборави ко је страдао и од кога и зашто. Ради нас свих и оних који су пали - рекао је предсједник скупштине удружења грађана Козара Слободан Радуљ.

 

Обиљежавању је присуствовао и савјетник у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица.

- Окупили смо се да се подсјетимо на страшан злочин и покољ усташа НДХ. Чули смо, али касно за Дракулић и друга мјеста, а касно се сазнало и за страдања околних села - истакао је Торбица.

Више од 60 година о овом стравичном злочину у поткозарским селима ће ћутало. Окупљени су поручили да је важно сјећање на мучки убијене српске цивиле, да се овај и слични злочини не би поновили.

- Ово је један од најболнијих тренутака за Србе са ових простора јер је на тај дан кренула реализација усташког плана о истребљењу једне трећине Срба. Зато се сјећамо свих невиних жртава - поручио је шеф протокола градоначелника Бањалуке Саша Чекрлија.

Усташки злочини који су се десили на овом простору током Другог свјетског рата директно су утицали на промјене демографске структуре у Бањалуци и околини, које се осјећају и данас.