latinica  ћирилица
13/02/2021 |  18:18 ⇒ 14/02/2021 | 09:17 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Вакцинација ће омогућити релаксираније мјере током љета (ВИДЕО)

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра Републике Српске Пеђа Ковачевић рекао је, гостујући у емисији Здравосфера, да почетак вакцинације у Српској представља свјетло на крају тунела.
Пеђа Ковачевић - Фото: РТРС
Пеђа КовачевићФото: РТРС

- Свакако, уколико издржимо још пар мјесеци, негдје до почетка љета и ако спроведемо вакциниацују у одређеном проценту како смо планирали, ми ћемо љетне мјесеце вјероватно провести у једном благостању и са много релаксиранијим мјерама - навео је Ковачевић.

Истакао је да здравствени радници настављају борбу против вируса корона.

- Док ми дођемо до тог "свјетла" има још пуно борбе. Потребно је уложити још пуно труда и рада и не само здравствени радници, него и комплетна популација - додао је он.

Ковачевић је упоредио тренутно стање са периодом новембар-децембар.

- Ми се сада налазимо у бољој ситуацији што се тиче прилива пацијената кад се гледа у односу на новембар и децембар. У новембру и децембру смо имали изузетно висок прилив пацијената. Тада је било и по 60 пацијената на механичкој вентилацији. Тај број је сада у знатно мањој мјери. Мислим да се сада налазимо на једном платоу. Већ неко вријеме имамо константан број болесника - навео је Ковачевић.

Истакао је да се сви морамо придржавати прописаних мјера.

- Сви ми који радимо са ковид пацијентима препознајемо да је становништву врло тешко да поштују сва правила, а имате у одређеном проценту и отпор, и то је сасвим разумљиво - истакао је Ковачевић.

Ковачевић је похвалио грађане Републике Српске.

- Мислим, и то захваљујући оном нашем старом систему који смо имали у бившој држави, да наше становништво и даље има висок степен одговорности и самосвијести. Посебно гледајући шта се дешава у земљама западноевропског типа, које имају своју тековину, гдје је практично потребно да се спроводе изузетно рестриктивне мјере да би дошло до пада броја обољелих - појаснио је Ковачевић.

Нагласио је да мјере више поштују у Српској него на Западу.

- Такође, мислим да у нашој средини и укупној популацији, је већи број грађана који поштују и придржавају се епидемиолошких мјера, него у западноевропској цивилизацији. На Западу је, условно речено, демократија тековина и свако има право на своје мишљење, слободу, али тако и слободу да шири болест, што мислим да није добро у коначници - истакао је Ковачевић.

Позвао је грађане да наставе поштовати епидемиолошке мјере.

- Још једном позивам становништво да се придржава мјера, да буду добри као што су и сада. Волио бих да одржимо темпо који сада имамо - закључио је Ковачевић за РТРС.