latinica  ћирилица
14/02/2021 |  11:59 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Положени вијенци на споменик вожду Карађорђу у Добруну

На Споменик вожду Карађорђу у Добруну код Вишеграда данас су положени вијенци и цвијеће у знак сјећања на погинуле устанике у Првом српском устанку.
Положен вијенац на споменик вожду Карађорђу - Фото: СРНА
Положен вијенац на споменик вожду КарађорђуФото: СРНА

Вијенце су положили изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација Народне скупштине Републике Српске у којој су посланици Перо Петровић, Љубиша Крунић и Александар Главаш, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор.

На Споменик вожду Карађорђу вијенце су положили и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, делегација општинске Борачке организације, те представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Претходно је у манастиру Добрун служен парастос поводом обиљежавања 217 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положили су животе за Српску.