latinica  ћирилица
14/02/2021 |  19:31 ⇒ 15/02/2021 | 07:20 | Аутор: РТРС

Шеранић: Процес набавке вакцине од почетка транспарентан (ВИДЕО)

Око 200.000 доза вакцинa до краја мјесеца стиже у Републику Српску и то би се искористило за масовнију вакцинацију становништва, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, гостујући у Дневнику 2 наше телевизије.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је нагласио да ће вакцинација становништва почети "према оним категоријама које смо дефинисали у плану вакцинације - лица старија од 65 година, као и она лица која болују од различитих хроничних обољења. Они су прва група коју ћемо позвати кроз одређену апликацију и кол-центар које ћемо имати".

До тада, наставља се вакцинација здравствених радника Српске, а до 5.000 њих има могућност да се вакцинише у Србији, каже Шеранић.

- Вакцинисаће се и здравствени радници који не раде на ковид одјељењима. Захваљујем се предсједнику Србије Александру Вучићу на томе - рекао је Шеранић.

Шеранић је нагласио да се руска вакцина чува на -18 до -20 степени и да може бити одмрзнута само два сата.

Нагласио је да је цијели процес набавке вакцине од почетка транспарентан.

- Набавку може да изврши само веледрогерија и она спроводи цијели поступак. Што се тиче саме набавке руске вакцине, двије дозе руске вакцине коштају 19,90 долара или око 32 КМ. На то онај ко нуди вакцину, сходно обавези коју је имао да дефинише и понуди, дужан је да транспортује вакцину из Русије до Бањалуке, да одради транспорт унутар саме Српске, да осигура транспорт и чување вакцине - објаснио је Шеранић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске је нагласио да је веледрогерија обавезна и да одради и посао везан за царину и порезе, тако да је цијена од нешто више од 57 КМ у односу на 32 КМ сав тај трошак.

- Сву обавезу чувања и допремања вакцине пребацили смо на веледрогерију. На тај начин смо осигурали да ће, уколико се нешто деси са вакцинама, трошак сносити сама веледрогерија - рекао је Шеранић.

Шеранић је истакао да је поносан на то што је у Српској почела вакцинација медицинских радника јер је, каже, потребно да заштитимо здравствени систем.

Нагласио је и да су покренуте активности на нивоу БиХ да се ретроактивно врати и ПДВ и да постоји одлука која је везана само за вакцине које се набављају путем међународних споразума.

- Уколико успијемо, тај трошак ћемо успјети да анулирамо. Када помножимо ту цијену са бројем доза које су дошле, то са ПДВ-ом износи неких 13,6 милиона КМ и све је јасно и транспарентно - прецизирао је Шеранић.

Говорећи о набавци вакцина из Ковакс механизма, Шеранић је рекао да се ради о набавци одређене количине "Фајзерових" вакцина.

Нагласио је да су дефинисани јасни температурни режими и да је Српска испунила све предуслове за чување тих вакцина.

Шеранић је рекао да ће грађани имати обавезу да дан прије вакцинације потврде свој долазак да би се знао тачан број и да би била на располагању одговарајућа количина на самој локацији, јер када се вакцина одмрзне она се мора и употријебити.