latinica  ћирилица
15/02/2021 |  14:18 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Инцко саплиће Српску, вријеме је да оде

Високи представник у БиХ Валентин Инцко жели да саплете Републику Српску, која је једини активан политички ентитет и једини активан уставно-правни субјект који рјешава проблеме реалног живота, оцијенио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Галијашевић је рекао да Инцко чини све да спријечи и минимум заједничког политичког става Срба и Бошњака у БиХ, те да је вријеме да оде, јер су он и западна међународна заједница највећи проблем БиХ.

Он је нагласио да су институције Републике Српске, подршка њеног народа и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најјача одбрана Српске.

- То су и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, Влада, Народна скупштина Републике Српске - навео је Галијашевић.

Он је рекао да се због тога и дешавају монтиране афере на рачун српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, у којима припадници муслиманског братства показују бригу за хришћанске иконе.

- И сада као /министар иностраних послова у Савјету министара/ Бисера Турковић ће ријешити случај у вези са иконом о којој ништа не зна!? Ја се надам да ће долазак Нијемца, који је сигурно рационалнији од овог којем желимо видјети леђа, схватити, да ако жели да помогне, да је боље да нахрани керове и да ништа не дира - рекао је Галијашевић.

Он је поручио да је вријеме да Валентин Инцко оде из БиХ и да нова америчка администрација схвати да не треба "на кашичицу" убијати БиХ.

- Инцко није обезбиједио ниједну вакцину против вируса корона, није обезбиједио ниједно радно мјесто, није ријешио ниједан проблем, само покушава да саплете и то пола БиХ који ради на рјешавању реалних проблема. Инцко упорно уноси дебате о рату у ионако хаотичну политичку ситуацију - рекао је Галијашевић за Пинк телевизију.

Он је поручио да, уколико Американци желе да помогну БиХ, то учине донирањем вакцина против вируса корона, респиратора, те финансијски за спас економије и цијеле земље од пропадања.

Галијашевић је рекао да је Валентин Инцко најгори високи представник који је дошао у БиХ, те да ниједан наредни не може бити гори од њега.

- Из Бијафре да пошаљу некога не може бити испуњен мржњом и одвојен од реалног живота и потребе да бар мало интервенише позитивно, као Инцко - рекао је Галијашевић и додао да је, уопште, долазак високог представник у земљу која хоће да иде у ЕУ, бесмислица.

- Треба затворити ОХР. Какви су то инструменти протектората у коме ви дајте сагласност и за именовање представника Савјета министара, министара одбране, безбједности, правде, директора Обавјештајно-безбједносне агенције? Каква је то земља? То је ругло од државе - оцијенио је Галијашевић и упитао како БиХ може рећи да је на ЕУ путу и да жели потписивати међународне уговоре у моменту када не контролише ни сопствену фискалну и монетарну политику, као ни девизне резерве и док у Уставном суду БиХ има више страних судија него конститутивних народа.

Он је подсјетио да на челу ниједне заједничке правосудне институције нема Србина.

- Чиме се ми бавимо? Ја са надам да, иако, Њемачка или САД не виде наше реалне проблеме, да бар виде своје и да се почну њима бавити. Да не праве конфликте у БиХ - поручио је Галијашевић.

Он је закључио да је проблем БиХ једна злокобна политичка странка, коју је као насљеђе свом народу оставио Алија Изетбеговић.

- Он је оставио и Бакира Изетбеговића који одржава своју власт засновану на високој корупцији, исламизму, подршци терористима и нади да ће Запад сломити Србе - рекао је Галијашевић и додао да Србе није сломило ни Османско царство, ни Аустроугарска, ни Трећи рајх, ни НАТО-пакт.

Он је рекао и да ово нису идеје само америчког предсједника Џозефа Бајдена.

- Ово су идеје људи који не знају шта ће сами са собом и који себи у БиХ праве сафари. Праве забаве у БиХ одвајајући је од реалних проблема у којима би требали учествовати и рјешавати их - каже Галијашевић.

Према његовим ријечима, треба радити на томе да се милион и по људи врати у БиХ, а не наставити губити становништво, економију и животе.

- Инцко расправља о рату. Нека расправља о својој мами која је била секретарица у нацистичком штабу. Нека расправља о Хитлеру који је рођен у његовој земљи, нека расправља о нацистичкој идеологији којој он припада, а која је у Другом свјетском рату убила 80.000.000 људи - категоричан је Галијашевић.

Он је изразио наду да се из Београда и Вашингтона виде реални проблеми БиХ, као што су умирање људи због вируса корона, несташица респиратора, лијекова, неспровођење имунизације, те корупција и пропаст фирми и компанија.

- Инцко, тај мали нацистички пигмеј, затрован мржњом, мора схватити да ми имамо проблем са умирањем људи, са пандемијом, да имамо проблем са недостацима респиратора, лијекова. Да се имунизација не спроводи у Сарајеву. Он мора схватити да постоји проблем са пропадањем фирми и компанија на тлу ФБиХ - рекао је Галијашевић.

Галијашевић је рекао да у ФБиХ у корупцији и крађи и аферама учествују највиши функционери СДА, као и да је евидентно и пропадање правосудног система.

- Имамо пљачке, корупцију, сакривање убиства Џенана Мемића, а његов отац директно адресира одговорност директорици Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Себији и њеном мужу Бакиру Изетбеговићу - навео је Галијашевић.