latinica  ћирилица
16/02/2021 |  19:21 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

"Високи представник да поштује Дејтонски споразум" (ВИДЕО)

Република Српска привржена је досљедном поштовању обавезе спровођења Дејтонског мировног споразума и тражи од високог представника за БиХ да поштује Дејтонски поразум и дјелује у складу са тим споразумом, изјавио је замјеник предсједника Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Срђан Мазалица.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске, у име Клуба посланика СНСД-а, Информацију у вези са захтјевом за подношење извјештаја високог представника о спровођењу цивилне имплементације мировног споразума у БиХ за период 2009-2020. године, Мазалица је истакао да високи представник никада није поднио извјештај Влади Републике Српске о спровођењу мировног споразума.

- Поступајући на овакав начин, високи представник врши брутално кршење Дејтонског мировног споразума - напоменуо је Мазалица.

Он је подсјетио да су надлежности високог представника прописане Анексом 10 Дејтонског споразума и да је високи представник у претходним годинама свог мандата присвојио неограничена извршна, законодавна и судска овлаштења која не подлијежу никаквој ревизији, а доносио је и одлуке које немају никакво упориште у одредбама Анекса 10 Дејтонског споразума.

Мазалица је рекао да високи представник има обавезу да периодично извјештава УН, ЕУ, САД, Руску Федерацију и друге заинтересоване владе, стране и организације о напретку у спровођењу мировног споразума у вези са задацима одређеним у овом споразуму.

Он је напоменуо да је Народна скупштина Републике Српске Резолуцијом од 15. октобра 2008. године као страна споразума о цивилном спровођењу мировног споразума Анекса 10 позвала високог представника да извијести Републику Српску као заинтересовану страну о спровођењу тог споразума.

 

- Република Српска је на основу споразума од 29. августа 1995. године, којим је овластила СР Југославију, чија права и обавезе је преузела Република Србија, постала индиректни потписник Дејтонског мировног споразума - истакао је Мазалица.

Мазалица је изразио увјерење да ће посланици једногласно подржати усвајање ове информације, те предложених закључака Клуба посланика СНСД-а.

- Ми требамо, прије свега, афирмисати Републику Српску, као и политичку снагу коју има Република Српска која јој је дата Дејтонским мировним споразумом - истакао је Мазалица.

Он је рекао да је високи представник свјестан да је он обавезан да једној од страна - Републици Српској, потписници Дејтонског мировног споразума, подноси овај извјештај.

- Сигурни смо да су његове недавне активности и ултматуми управо налажење изговора да не поднесе овај извјештај - закључио је Мазалица