latinica  ћирилица
16/02/2021 |  20:36 ⇒ 22:21 | Аутор: СРНА

Вишковић: Крајње вријеме да високи представник поднесе извјештај

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да је крајње вријеме да Народна скупштина затражи да високи представник поднесе извјештај на крају свог мандата.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Ово је легитиман захтјев Републике Српске и Народне скупштине Српске - истакао је Вишковић вечерас током сједнице парламента.

Вишковић је питао зашто Република Српска као заинтересована страна не треба да зна шта је урађено, шта није урађено и докле се стигло у спровођењу Дејтонског споразума.

Он је рекао да у оваквим околностима високи представник може функционисати непознати број година, јер то није у интересу Срба, Хрвата и Бошњака.

Вишковић је рекао да БиХ није демократска земља, већ се налази под протекторатом међународне заједнице.

- БиХ са високим представником не може постати чланица ЕУ. Крајње је вријеме да бригу о народима који живе у БиХ треба да предузму руководства три народа - истакао је Вишковић.

Говорећи о могућности доласка новог високог представника у БиХ, Вишковић је рекао да Република Српска нема ништа против тог човјека, али сматра да БиХ не треба високи представник и да би он дефинитивно требало да оде из БиХ.

- Такав став заступа и Русија. Да ли се може именовати нови високи представник без сагласности Руске Федерације - питао је Вишковић.