latinica  ћирилица
16/02/2021 |  21:36 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Антонијевић: "Дара из Јасеновца" изазвала потресе у свијету, не само на Балкану (ВИДЕО)

Филм је изазвао потресе у свијету, не само на Балкану, и то је доказ да смо направили праву ствар, истакао је Предраг Антонијевић, режисер филма "Дара из Јасеновца" у интервјуу за нашу телевизију.
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија) -
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија)

- Да будем поштен, очекивали смо велике рекације, јер ово је први филм који директно говори о логору смрти Јасеновцу. Али морам призанти, превазишло је и наша очекивања, јер појавио се један феномен, да га људи оцјењују, а да га нису ни погледали. Амерички медији су означили филм као српску пропаганду. ЛА тајмс је рекао да је Јасеновац био пакао за Јевреје, а да је филм имао примарни циљ да означи дјецу и Србе као жртве. Што и јесте тачно, али је изазвало читаву лавину коментара - наглашава Антонијевић.

Он се осврнуо и на критике филма које стижу из земаља окружења, прије свега из Хрватске.

- У Хрватској је била као нека врста олакшања, јер је било критике, као да ће оне пресудити да логор у Јасеновцу никада није ни постојао. Дискусија се измјестила из свијета филма и прешла је у политичку арену. Било је и зачуђујућих реакција и у Београду, јер су неки једва дочекали да је овај филм проглашен српском пропагандом. Што је то тако, требало би сами да се запитамо. Јасеновац је једна од тема која би требала да нас спаја, и да се не гложимо - тврди Антонијевић.

Режисер "Даре из Јасеновца" наглашава да је филм рађен искључиво по историјској грађи.

 

- Чистог срца смо ушли у прављење филма, детаљно смо се бавили темом, и ни једног тренутка нисмо желили да ставимо у филм нешто што није истинито. Сви сегменти могу се наћи у пресудама послије рата, и изјавама свједока. Што то некоме не одговора, то је нека друга прича. Нажалост, морамо хиљаду пута да поновимо истину, да би је неко прихватио, док неки други народи то са лакаћом постижу. Желе да нам наметну кривуцу за 90-те године прошлог вијека. Стереотип је направљен, ми смо ружни, а сви други су цвијећке. Овај филм је започео мисију да поставимо ствари на своје мјесто. Сами не смијемо дозволити да нам неко говори какве ми то филмове правимо - наглашава Антонијевић.

Антонијевић је говорио и о притисцима, прије свега политичким, и са које стране су долазили.

- Под паролом демократије Запад се често залаже за бомбе. Ми смо у том пропагандном рату извукли дебљи крај. Лако је направити филм о ружном, прљавом, злом Србину, и он ће наићи на симпатије у западним круговима, али онда треба да се питамо коме уистину служимо. Скандалозно је да се наше жртве не признају. Важно је да се говори о филму. Новине пишу У Турској, Малезији, преко 60 портала је објавло трејлер, и он ће бити приказан мање више у цијелом свијету, а имаће и своје наставно штиво. Кроз филм водиће се дебата о холокаусту и геноциду, и преко филма Јасеновац и НДХ и злочини у њој биће тема на свим мердијанима - поручио је Антонијевић.

"Дара из Јасеновца" тек треба да угледа свијетло дана, а Антонијевић је понудио још неке приједлоге, који би могли да се сниме.

- Прије свега Кошаре, то би могла бити следећа тема, потом "Жута кућа". Имам сценарио за филм "Јањичар", јер имамо ми њих и данас, а не само у доба турске владавине. Потом наше голготе у Првом свјетском рату, па и у овом посљедњем. Све су то теме с којима би се истина о нашем народу пробијала и у свјетским оквирима - закључио је Антонијевић.

Премијеру филма "Дара из Јасеновца" можете гледати и на РТРС, у суботу од 20 часова.