latinica  ћирилица
18/02/2021 |  07:59 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

Шамац једини у БиХ има биоенергану (ВИДЕО)

Једина биоенергана у БиХ је у Шамцу, са дневном производњом електричне енергије од 24.000 киловат часа. Након што је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о обновљивим изворима енергије, фарма јунади из Доњег Жабара и Шамца изградила је биоелектрану, која за сировну користи стајњак и анимални отпад.
Биоенергана у Шамцу - Фото: РТРС
Биоенергана у ШамцуФото: РТРС

Из стајњака, јестиве робе истеклог рока употребе, и од осталих нуспроизвода животињског и биљног поријекла, ослобађа се биогас у систему производње електричне енергије.

- Отпад се прочишћава, суши и иде у мотор са унутрашњим сагоријевањем који покреће турбину и производи мегавате струје и мегавате топлоте на сат - појашњава Горан Митровић, директор Биоенергане.

Идеја о производњи електричне енергије на биогас, рођена је одмах по усцајању Закона о обновљивим изворима енергије. Велике количине чврстог и течног отпада од 3.500 грла јунади и 10.000 свиња, одлична су основна сировина за производњу енергије.

Овакве електране су вишеструке повољне, првенствено за производњу здраве хране, али и због очувања природе, чак и атмосферског омотача, којег често угрожава метан. Депоније су препуне оваквог отпада, који се не прерађује у постројењима.

Корист од оваквог начина производње енергије има и Електропривреда Републике Српске, у чији се систем преноса из биоенергане у Шамцу сваког дана упушта око 23.000 киловатчасова.