latinica  ћирилица
18/02/2021 |  09:14 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Друга фаза серолошког испитивања односиће се на вакцинацију

Друга фаза серолошких испитивања у Републици Српској, која би требало да започне крајем марта или почетком априла обухватиће између 4.000 и 5.000 испитаника, а једно од кључних питања у упитнику биће да ли су грађани вакцинисани против вируса корона и којом вакцином, истакао је декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић.
Дејан Бокоњић - Фото: СРНА
Дејан БокоњићФото: СРНА

Бокоњић је подсјетио да је у првој фази националне Студије серопреваленције инфекције ковид 19 у популацији Српске утврђено да је антитијела развило око 35 одсто испитаног становништва, док је трећина од њих имала тежу клиничку слику.

- Имајући у виду чињеницу да већ почиње вакцинација против вируса корона, друга фаза испитивања даће нове одговоре и ријешити неке непознанице у вези са ковидом 19 - рекао је Бокоњић за Глас Српске.

Према његовим ријечима, једно од питања у упитнику који испуњавају грађани који ће насумичним одабиром бити изабрани за тестирање јесте да ли су примили вакцину против вируса корона, ако јесу, када и коју вакцину су примили.

Бокоњић је напоменуо да је у у првој фази испитивања више од половине испитаника навело да би примили вакцину против короне, те да је сматрају веома важном у заустављању пандемије.

Он сматра да ће веома значајан податак бити да ли се неко од испитаника који су вакцинисани заразио након имунизације.

- Биће веома важно увидјети да ли је било могуће заразити се након вакцинације, на који начин је дошло до тога и евентуално да правимо нека поређења у зависности од тога коју вакцину су примили. На овај начин ће се показати и ефикасност вакцинације - истакао је Бокоњић.

Бокоњић је додао да су високошколске установе спремне да наставе ову студију, али да чекају да им Свјетска здравствена организација достави антитијела неопходна за рад.

У другој фази испитивања, као и током прве која је почела у новембру прошле године, учествују Медицински факултет из Фоче, Медицински факултет из Бањалуке и Институт за јавно здравство.