latinica  ћирилица
18/02/2021 |  10:19 ⇒ 10:20 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Преоптимистична изјава да ће БиХ ове године добити кандидатски статус

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је превише оптимистична изјава да би БиХ ове године могла добити кандидатски статус у ЕУ због чињенице да Унија увијек додаје неке нове услове.

Тегелтија је напоменуо да је на самом почетку рада Савјета министара, половином прошле године ријешено много важних питања али да су отворена још три питања, три законска рјешења.

Он је додао да је ријеч о Закону о Високом судском и тужилачком савјету, Закону о јавним набавкама и Закону о сукобу интереса.

Тегелтија сматра да ће један од тих закона бити усвојен данас на сједници Савјета министара и бити упућен у даљу процедуру.

- Моје мишљење је било да то можемо да ријешимо и да би то били довољни услови да добијемо кандидатски статус - рекао је Тегелтија за хрватски Вечерњи лист, издање за БиХ, те подсјетио да су такве поруке добили и од комесара ЕУ.

Тегелтија је навео да би тиме било довољно кредибилних мјера које је донијела БиХ да добије кандидатски статус.

- Нажалост, када дођете близу рјешења и испуњења услова, онда из Европе почну долазити неки додатни услови - истакао је Тегелтија и додао да и сада од службеника из Брисела и Канцеларије Европске комисије у Сарајеву почињу да долазе неки нови, додатни услови.