latinica  ћирилица
18/02/2021 |  10:23 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Постепен опоравак привреде, битно је повратити извоз

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија оцијенио је да пандемија вируса корона не може уништити привреду БиХ, али да ће због њених негативних посљедица опоравак трајати неколико година и најважније је вратити се извозу на традиционална тржишта.
Увоз - извоз - Фото: илустрација
Увоз - извозФото: илустрација

Тегелтија је рекао да озбиљни опоравак привреде неће бити могућ до краја 2022. године, те да је привреда БиХ поприлично жилава, отпорна и да ће се постепено опорављати.

Он је рекао да је најважније да привреда БиХ врати традиционална тржишта на које је раније извозила, те да постепено повећа број запослених радника.

- Ми смо као мала економија и земља, јако отворена и зависна од дешавања у окружењу, које је овисно од тржишта ЕУ - рекао је Тегелтија у интервјуу за Вечерњи лист у издању за БиХ.

Навео је да ће се постепен опоравак привреде осјетити када вакцине почну да дјелују, када буде већа слобода кретања, а мање ограничења.

- Не може се тако брзо очекивати опоравак привреде, јер привреда носи много ожиљака из пандемије. Многи привредници су морали да репрограмирају кредите, да подигну нове, али то су све обавезе које долазе на ред - истакао је Тегелтија.

Каже да је неспорно да је бруто друштвени производ у БиХ негативан, као и свугдје у свијету.

- Незахвално је сада играти се цифрама, да ли је БДП пао за један проценат мање или више. Неке процјене раде Завод за статистику, Свјетска банка, Међународни монетарни фонд, али свима је јасно да је у БиХ, као и свугдје у свијету БДП био негативан - рекао је Теглтија.

Он је додао да су средствима влада ентитета многи од проблема у привреди санирани, те да је умањен и пад БДП-а.

- Због ове подршке, број људи који су остали без посла је значајно мањи - рекао је Тегелтија, те оцијенио да је највећи губитак претрпјела туристичка привреда.

Предсјадавајући Савјета министара подсјетио је да је БиХ на почетку пандемије обезбиједила око 700 милиона средстава за интервенцију у привреди.

- Свих тих 700 милиона отишло је ентитетима. Ниједна марка није дошла у заједничке институције - рекао је Тегелтија и додао да заједничке институције немају инструмената којима би могле да интервенишу.

Већина држава интервенише кроз систем својих обвезница, кредита и да дужи временски период дају шансу привреди да се опорави, навео је Тегелтија.

Рекао је да је обезбијеђено више од 40 милиона КМ из буџета БиХ, прерасподјелом средстава за санациују посљедица.

- Изабрали смо механизам да то ставимо на располагање ентитетима и да они процјењују тамо гдје је најпотребније да се интервенише. Једино смо директно интервенисали у највеће клиничке центре у БиХ. И помоћ здравству је један директан начин подршке привреди - рекао је Тегелтија.