latinica  ћирилица
18/02/2021 |  10:43 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Српска се понашала државнички, фер и коректно

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија оцијенио је да се Република Српска у вријеме епидемије вируса короне, као и у процесу набавке вакцина за своје грађане, понашала државнички, али и фер и коректно према ФБиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

Тегелтија је напоменуо да је систем набавке вакцина у БиХ био заједнички, да су се сви нивои власти договарали о томе и да је одлучено да то буде глобални систем Ковакс.

Према његовим ријечима, договорено је 1.230.000 вакцина, као и расподјела и обавезе - ентитети и Брчко дистрикт да плате вакцину, а да заједничке институције обезбиједе све друге трошкове у вези са тим процесом, од набавке и транспорта до складиштења вакцина.

Тегелтија је навео да је заједно договорено да се иде у процес са ЕУ од 900.000 вакцина, а да је послије тога стигао захтјев ентитета да се иде у директне набавке вакцина са произвођачима, с тим што је њихов захтјев био да БиХ иде обједињено према добављачима са становишта количина.

Он је додао да су од добављача из Русије и Кине добили поруку да се те вакцине не могу набављати путем државе, да продаја вакцина изван земаља у којима се производе није државни посао, већ су за то задужене одређене компаније.

- Савјет министара обезбиједио је контакте федералном Министарству здравља и Министарству здравља Републике Српске и са руским и са кинеским добављачима да договоре колико и како ће набавити те вакцине - рекао је Тегелтија за хрватски Вечерњи лист, издање за БиХ.

Подсјетио је на чињеницу да је Република Српска много прије тог договора кренула у набавку одређене количине вакцина из Русије и да ће тај процес, према свим назнакама, добити значајнији обим, јер се до краја фебруара очекује пријем око 200.000 вакцина, али да то није спречавало друге да на исти начин набављају вакцине.

- Морамо да разумијемо и да добијање прве вакцине није ни питање новца, ни способности људи, већ политичка одлука оних који имају вакцине коме ће их дати - нагласио је Тегелтија.

Он је подсјетио да је БиХ очекивала руске вакцине, али да су неки њени политичари /Шефик Џаферовић и Жељко Комшић/ одбили да приме министра иностраних послова Русије /Сергеја Лаврова/, што је дипломатски било веома погрешно, поготово када није лако имати пријатеље у овако тешкој ситуацији.

- Република Српска се опредијелила да у набавку вакцина иде сама и када то урадите, онда се понашате државнички. Било би добро да у цијелој БиХ почне вакцинација, јер ништа нећемо добити ако у једном дијелу добијемо вакцине, а у другом не - рекао је Тегелтија.

Сматра да је понуда српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика била фер и коректна да дио вакцина које добије Република Српска уступи Федерацији БиХ, а када вакцина стигне у Федерацију, да се тај дио врати у Српску.

Тегелтија је додао да су ентитети на сличан начин сарађивали у почетку пандемије када су размјењивали пи-си-ар тестове.

- Нажалост, често се у политичком Сарајеву понуде и приједлози Додика и других званичника из Бањалуке и Републике Српске сматрају као неприхватљиве, па је тако било и са Додиковом понудом око заједничке подјеле вакцина, које ће очигледно прије стићи у Републику Српску - рекао је Тегелтија.

Потврдио је да постоји одлука о ослобађању плаћања ПДВ-а на вакцине која се односи на "Ковакс", али и на друге добављаче, као и на опрему која се увози за потребе вакцинисања грађана, те истакао да је бесмислено у моменту када су вакцине за грађане БиХ бесплатне да се на њих плаћа ПДВ.

Тегелтија је рекао да ће се он вакцинистаи онда када о томе одлуче они који брину о његовом здрављу и подсјетио да је већ преболовао корону у другој половини новембра прошле године.