latinica  ћирилица
18/02/2021 |  11:00 ⇒ 15:50 | Аутор: РТС

Сабор СПЦ, епископи бирају новог патријарха (ВИДЕО)

Свети архијерејски Сабор СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх СПЦ, 46. по реду, почео је у 12.00 часова у крипти Храма Светог Саве.
Молитвени почетак Светог Архијерејског Сабора (фото: ТВ Храм) -
Молитвени почетак Светог Архијерејског Сабора (фото: ТВ Храм)

Претходно је служена света литургија са призивом светог духа, уобичајна за почетак сваког Сабора, потврђено је у Патријаршији СПЦ.

 

Ово је први пут да се Сабор одржава на некој локацији ван Патријаршије, а разлог за то што је изабран Храм Светог Саве је пандемија ковида и погоднији услови који постоје у овом великом простору да би се спровеле мјере заштите.

Сабором ће предсједавати епископ сремски Василије, зато што је епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске Лаврентије хоспитализован у Клиничком центру Србије.

Кандидат за патријарха може бити неко од 30 архијереја са најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор броји чланова.

По процедури прво архијереји бирају између себе све док не изаберу три кандидата, а вријеме за то није ограничено.

Услов за избор је натполовична већина присутних владика. По избору три кандидата њихова имена се стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

Митриополит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом као занимљивост истиче да је патријарх Павле послије деветог гласања ушао као трећи кандидат у ужи избор тројице.

- Ми искажемо своју вољу, а Бог ће рећи ко ће бити - наводи Хризостом.

Избор долази послије три мјесеца од упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.