latinica  ћирилица
18/02/2021 |  11:24 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Тегелтија о односима БиХ са Србијом и Хрватском

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија оцијенио је да БиХ са Србијом и Хрватском има много боље економске, него политичке односе.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Када примамо неке стране представнике, министре, амбасадоре других земаља онда углавном саопштавамо да немамо отворених политичких питања, да имамо добре пријатељске односе, али да је ниво економске сарадње на веома ниском нивоу - рекао је Тегелтија.

Он је навео да, за разлику од тога, БиХ са Србијом и Хрватском има одличне економске односе, али има неколико отворених политичких тема за које не постоји довољно спремности за њихово рјешавање, те да се то понајвише односи на Сарајево.

Та отворена питања, појаснио је Тегелтија, односе се на границу, отворене ране из протеклог рата, те отварања нових тема о томе ко је какву политичку изјаву дао, што из Хрватске, што из Србије и слично.

- Мислим да морамо учити на овом дијелу у коме нас воде привредници, а то је да имамо одличну економску сарадњу и да та наша политичка питања рјешавамо, да их не остављамо отворена, мада је и Трговска гора једно од питања које Хрватска није требало да наметне као отворено питање за БиХ - рекао је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је изразио наду да ће убудуће бити више разумијевања са хрватске стране, као и да ће поготово послије посљедњег земљотреса број отворених питања бити све мањи.