latinica  ћирилица
18/02/2021 |  13:15 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Игор Маројевић добитник награде "Меша Селимовић"

Добитник књижевне награде "Меша Селимовић" за најбољу књигу у 2020. години је Игор Маројевића за роман "Остаци света" у издању "Дерете".
Игор Маројевић (Foto: delfi.rs) -
Игор Маројевић (Foto: delfi.rs)

Одлука о 33. лауреату донесена је у традиционалној акцији "Вечерњих новости" гласањем жирија у којем је ове године било 60 најистакнутијих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара.

Проглашење добитника организовано је онлајн, а име 33. добитника саопштио је новинар Драган Богутовић.

Објашњавајући правила избора Богутовић је навео да је ријеч о дугогодишњим пропозицијама и додао да су у протекле двије недјеље бројани гласови и да је сваки критичар издвојио по пет дјела из пера савремених домаћих аутора, објављених у прошлој години, уз кратка образложења.

- До победника се долази на једноставан начин - збрајањем гласова. Тако се још једном показало да је начин жирирања за "Мешу" јединствен по броју учесника, не само у региону, већ и шире, и да представља својеврстан демократски културни ритуал - нагласио је Богутовић.

Он је навео да су чланови жирија који припадају веома различитим генерацијама заговорници различитих књижевних поетика и долазе из 25 мјеста и градова, а да је, убједљиво, са 27 гласова - побиједио роман "Остаци света" Игора Маројевића.

Роман Игора Маројевића "Остаци света" говори о трагичној судбини човјека од Шпанског грађанског рата, преко Јасеновца, па до НАТО бомбардовања крајем деведесетих година прошлог вијека.

Игор Маројевић рођен је 1968. године у Врбасу, дипломирао је Српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду и студирао мастер из Свјетске књижевности на Универзитету Аутонома у Барселони.

Објавио је "Београдско петокњижје": романе "Двадесет четири зида", "Партер", "Праве Београђанке", "Туђине" и збирку прича "Београђанке", као и три романа из "Етнофикције".

Аутор је и нове, збирке прича и есеја, а написао је и драме: "Номади" /извођена 2004. у продукцији барселонског Института за театар, на каталонском и шпанском, на којем је и написана/, "Тврђава Европа" и "Бар сам свој човек".

Маројевић је заступљен у десетак репрезентативних антологија.

Према најави организатора, награда ће бити уручена ускоро у складу са епидемиолошким околностима и условима.

Награда "Меша Селимовић", за најбољи роман, додјељује се од 1988. године, а састоји се од рељефа са ликом Меше Селимовића, повеље и новчане награде.

Мехмед Меша Селимовић својим дјелима обиљежио је српску књижевност у другој половини 20. вијека. Рођен је у Тузли 26. априла 1910, а умро је у Београду 11. јула 1982. године.