latinica  ћирилица
18/02/2021 |  14:48 | Аутор: СРНА

Пресуда Кесеровићу 25. фебруара

Првостепена пресуда Јасмину Кесеровићу, оптуженом за придруживање терористичкој организацији Исламска држава и јавно подстицање на терористичке активности, биће изречена 25. фебруара у Суду БиХ.
Јасмин Кесеровић - Фото: Screenshot/YouTube
Јасмин КесеровићФото: Screenshot/YouTube

У завршним ријечима на данашњом рочишту и Тужилаштво БиХ и одбрана оптуженог затражили су осуђујућу пресуду.

Тужилаштво је оцијенило доказаним обје тачке оптужнице за тероризам - придруживање страним паравојним формацијама и јавно подстицање на терористичке активности.

Тужилац Ћазим Хасанспахић је истакао да се овај случај разликује од других поступака вођених пред Судом БиХ у вези са одласком на страна ратишта, те навео како Кесеровићу није било довољно да се прикључи терористичкој организацији Исламска држава, већ је био један од двојице држављана БиХ који су упућивали пријетње.

Хасанспахић је навео да је уз доказе уложен видео, објављен на мрежама, у којем Кесеровић позива на убијања хришћана и њихових слуга, наводећи да не треба правити разлику између цивила и војника.

Он је додао да је у питању је злоупотреба вјерских осјећања једног народа и искривљено тумачење ислама, указао је на тешке злочине почињене током рата у БиХ, те упитао да ли овдје поново треба да се проживљава зло.

Тужилац је рекао да је у питању погубна порука која заслужује строгу казну и подсјетио на исказе свједока и доказе како је Кесеровић отпутовао у Сирију 23. јануара 2013. и прикључио се јединицама Исламске државе, да је виђан у више сиријских градова, да је носио пушку и униформу, те ишао на страже.

- Ван разумне сумње можете закључити да се борио на страни терористичке организације - рекао је тужилац и додао да је оптужени провео седам година у Сирији, преноси Бирн.

Како је рекао, посљедице дјеловања Исламске државе осјећају се и у БиХ, гдје је регистровано 150 одлазака на страна ратишта.

- И данас постоје држављани БиХ у камповима који су отпутовали заведени идејама Исламске државе. Доста дјеце из БиХ данас тумара камповима Ал-Хол и Ал-Баб - рекао је Хасанспахић.

Бранилац Сенад Дуповац је рекао да ће, неуобичајено за одбрану, тражити казну за оптуженог.

Одбрана је предложила да Кесеровић буде осуђен на казну између двије и по и три и по године затвора за прву тачку, али сматра да наводи да је оптужени јавно позивао на убијања нису доказани.

Дуповац сматра да Кесеровић треба бити осуђен на казну која је у распону оних на које су већ осуђена четворица од седморице држављана БиХ изручених у децембру 2019. године.

Он је рекао да је Кесеровић отишао у Сирију са 18 и по година, у вријеме адолесценције када се доносе непромишљене одлуке и у вријеме "арапског прољећа", када Исламска држава није била проглашена терористичком организацијом.

За одбрану је видео-запис, који се састоји од више снимака, а наведено је и да није извршено вјештачење гласа како би се утврдило да је ријеч о Кесеровићу.

Бранилац је рекао да је оптужени неосуђиван, ожењен и отац двоје дјеце, која су у Сирији, те да је изразио кајање због своје лакомислености.

Оптужени је у завршном обраћању поновио кајање због одласка у Сирију и додао да нема ништа са спорним видеом.

- Ја нисам терориста. Ја сам само млади муслиман - рекао је Кесеровић.