latinica  ћирилица
18/02/2021 |  15:11 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Додик: Нико не спори БиХ у дејтонском капацитету (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући БиХ Милорад Додик изјавио је да нико не спори БиХ у дејтонском капацитету, али да он спори унитарну БиХ, коју неки хоће да изграде.
Милорад Додик - Фото: nezavisne novine
Милорад ДодикФото: nezavisne novine

- Ја сам против ње, и борићу се против ње. Данас Срби имају најаутентичнију политику на простору БиХ. Ми не водимо поданичку политику странаца, као што то ради политичко Сарајево. Ми имамо јасан став о томе - рекао је Додик новинарима у Сребреници.

Додик је нагласио да су "њихове велике приче о томе како ће предсједник САД Џозеф Бајден овдје нешто завршити потпуна илузија и потпуна неукусна злоупотреба предсједника Америке".

- Они морају да сједе с нама да се договарамо. Ми имамо јасне политике. Као што смо јасно тражили да се каже да не може ниједан мигрант да уђе у БиХ и да ће онај који уђе бити истог тренутка депортован. Кад смо то предлагали, они су глумили хуманитарце - напоменуо је Додик.

Додик је поручио да Република Српска неће правити кампове за мигранте.

- Сутра долази комесар за унутаршњу политику ЕУ и вјероватно ће једна од тема бити та прича коју су Бошњаци наметнули да се у свим просторима отворе кампови за мигранте. Ја јавно овдје кажем, а и сутра ћу то рећи, да их неће бити у Републици Српској - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Европа је продуковала мигранте и сада треба да их вуче себи.

- Немојте нама предлагати да паркирамо избјеглице, као ресурс за вас који ћете сутра узети најбоље међу њима, а нама оставити олош да се бавимо с њим. Они покушавају да запад узме оне који су образовани, а нама да остану људи који угрожавају наше становништво. Чим нападају наше становништво за мене су олош - рекао је Додик.

Он је навео да је то подвала једног дијела Европе, као што је подвала и високи представник и Савјет за спровођење мира.

- Блефирају на тај начин, али БиХ мора да има своју политику. Ми њу не можемо да изградимо, јер је политичко Сарајево поданички везано за ставове који долазе са стране - сматра Додик.