latinica  ћирилица
18/02/2021 |  15:29 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Брисел спрема нове санкције Москви

Европска унија спремна је да уведе забрану путовања и замрзне средства савезника предсједника Русије Владимира Путина у марту, изјавили су европски званичници.
Русија и ЕУ (Фото: Sputnik/Vladimir Sergeev) -
Русија и ЕУ (Фото: Sputnik/Vladimir Sergeev)

Они су рекли да ће санкције вјероватно бити уведене прије самита ЕУ, када изасланици на састанку дају сагласност за увођење казнених мјера.Ројтерс је у четвртак, 11. фебруара, објавио да би санкције, као одоговор на затварање руског блогера и опозиционара Алексеја Наваљног, могле бити прве у новом оквиру ЕУ који је донесен у децембру и којим се блоку омогућује да предузме мјере против кршења људских права широм свијета.

- Очекујем додатне санкције прије самита ЕУ у марту - изјавио је неименовани вишерангирани европски званичник, алудирајући на самит 25. и 26. марта, на којем ће се у Бриселу састати лидери Уније. Министри спољних послова ЕУ састаће се 22 марта. Током састанка амбасадора ЕУ, који је одржан јуче, показана је подршка санкцијама, а Шведска, Њемачка, Француска, Пољска и балтичке земље позвале су на забрану путовања и замрзавање средстава. Други дипломата ЕУ изјавио је да нове санкције треба увести ускоро јер ће, у супротном, бити ослабљен њихов утицај.