latinica  ћирилица
18/02/2021 |  15:47 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Нови патријарх СПЦ митрополит загребачко-љубљански Порфирије (ВИДЕО)

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије нови је патријарх српски. Њега је за 46.поглавара Српске православне цркве данас изабрао Свети архијерејски сабор.
Патријарх српски Порфирије - Фото: Novosti.rs
Патријарх српски ПорфиријеФото: Novosti.rs

Избору патријарха претходила је света архијерејска литургија која је почела у 9 часова у храму Светог Саве. Затим је од 12 часова услиједила сједница Светог архијерејског Сабора у крипти Храма Сетог Саве.

Према процедури архијереји су најприје бирали између себе три кандидата за новог патријарха Српске православне цркве. Сем Порфирија у најужем апостолском жријебу били су и епископ бачки Иринеј и бањалучки Јефрем.

Монах Матеј извукао је коверту са именом митрополита загребачко-љубљанског и око 16 часова изабран је нови патријарх.

Његово устоличење биће одржано већ сутра у Саборној цркви у Београду, које ће од 09.00 часова преносити и наша телевизија.

Три мјесеца након упокојења патријарха Иринеја, Српска православна црква добила је његовог насљедника. Звона Храма Светог Саве и Саборне цркве у Београду огласила су избор новог патријарха.

Убрзо након одласка из храма, новоизабрани Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Порфирије упутио је и прву поруку вјерницима.

- Данас призивајући благослов Божији на сву браћу сестре дјецу и наше светосавске цркве и на све људе добре воље и на читав свијет моллим све да се моле Богу за моју маленкост да заједно идући путем који су пропутили наши свети преци удостојимо се Царства небеског - рекао је патријарх.

Богата је биографија новог патријарха који је на крштењу добио име Првослав.

Рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. Основну школу завршио је у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је у манастиру Високи Дечани, 1985. Годину касније дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду. Тада га је патријарх Павле, у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона. Овим ријечима, описао је своју одлуку да се замонаши.

- Монах сам постао јер сам у Цркви трагао за оним што она заиста нуди и због чега једино постојимо на овом свијету, јер Бог није ни Хрват, ни Србин, ни Нијемац - он је љубав, а Црква није на овом свијету да бисмо ми били бољи људи, или да би се бавила социјалном правдом - она постоји јер нема човјека који се не пита о смислу својег постојања - изјавио је новоизабрани патријарх српски Порфирије.

Он је 1990. године постављен је за игумана манастира Светих архангела у Ковиљу. 1999. изабран је за Епископа јегарског, викара Епархије бачке. 2004. докторирао је на Богословском факултету у Атини. У трон митрополита загребачко-љубљанских устоличен је 13. јула 2014. године у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу.

Већ деценију је предсједник Управног одбора Хуманитарног фонда "Привредник", који обезбеђује стипендије за велики број надарених, сиромашних ученика и студената, без обзира на вјерску и националну припадност. Све то, како је саопштила СПЦ чини га достојним поглаваром. То мисле и историчари.

- Сигуран сам да ће патријарх Порфирије мудро водити нашу СПЦ, а с обзиром на његове године чека га служба на мјесту првојерарха СПЦ  - истакао је историчар Алексанадар Раковић.

 -У питању је патријарх са мекшим ставовима по питању Космета, који је био члан и предсједник Радио-дифузне агенције Србије и био је први војни епископ - додао је вјерски аналитичар Драшко Ђеновић.

p>Неријетко је, новоизабрани патријарх у својим изјавама говорио да је спреман за дијалог са свим људима и да су управо дијалог, праштање и помирење начела којима настоји да се руководи. Говорио је и о томе колико је јединство српског народа важно и да га никада не могу подијелити границе.

Предсједник Србије Александар Вучић, у честитки новоизабраном патријарху навео је да је тежак али частан задатак пао на њега - да чува јединство Српске православне цркве и вјеру међу светосавским народом. Поручује да ће и Србија заједно са њим дјеловати на част и добро свих људи добре воље и вјере и свих Срба ма гдје они живјели.