latinica  ћирилица
18/02/2021 |  15:59 | Аутор: СРНА

Грант ЕУ вриједан 595.000 евра за боље водоснабдијевање у Зворнику

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума о гранту између БиХ, односно Републике Српске, града Зворника и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/, Заједнички европски фонд за западни Балкан, вриједан 595.000 евра за пројекат унапређења и побољшања система водоснабдијевања и управљања отпадним водама у Зворнику.

 Из Савјета министара саопштено је да ће се побољшање система водоснабдијевања и управљања отпадним водама у Зворнику остварити изградњом система који ће гарантовати снабдијевање довољних количина хигијенски сигурне воде потрошачима и изградњу локалног постројења за пречишћавање за насеље Табанци.

Овим грантом је покривена половина укупно потребних средстава за реализацију пројекта процијењене вриједности 1.190.000 евра, а преостала средства су обезбијеђена зајмом ЕИБ-а од 254.800 евра и домаћим доприносом од 340.200 евра.

Приједлог споразума о гранту са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда.

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума о гранту између БиХ, односно општине Јајце у Федерацији БиХ и ЕИБ, Заједнички европски фонд за западни Балкан, за пројекат "Улагања у водоснабдијевање на десној обали ријеке Врбас и смањење губитака у општини Јајце".

Ријеч је о гранту ЕУ вриједном 1,5 милион евра, а корист од пројекта имаће 27.258 становника Јајца којима ће се унаприједити животни услови пружањем адекватних санитарних услуга и задовољавањем потребе водоснабдијевања и одлагања отпадних вода, наводи се у саопштењу.

Пројекат подразумијева изградњу и улагање у водоснабдијевање на десној обали ријеке Врбас, од извора Ресник и смањење губитака воде у оквиру постојећег система, као и изградњу седам малих постројења за пречишћавање воде на десној обали Врбаса на подручју Јајца.

Укупна вриједност пројекта процијењена је на 9.244.964 евра, од чега је зајам ЕИБ-а 4,09 милиона евра, допринос општине Јајце 2,04 милиона евра, грант Инвестиционог фонда за западни Балкан, односно допринос ЕУ у износу 1,5 милион евра и остали извори у износу од 1,61 милиона евра.

Приједлог споразума са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар Беванда.