latinica  ћирилица
18/02/2021 |  17:01 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Раковић: СПЦ добила достојног патријарха

Српска православна црква је у лику митрополита загребачко-љубљанског Порфирија добила достојног новог патријарха српског, рекао је Срни историчар Александар Раковић.
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

 - Оно што му желимо јесте да одржава складне односе и да постоји симфонија између Патријаршије, државних органа Србије и државних органа Републике Српске. И да се, наравно, побољша положај српског народа у Црној Гори - рекао је Раковић.

Раковић је нагласио да је митрополит Порфирије достојан да буде на челу СПЦ, те додао да је он успјешно водио своју епархију, успјешно се носио са најтежим проблемима који су били у тој епархији, а посебно када је ријеч о нарушеним српско-хрватским односима.

Према његовим ријечима, митрополит Порфирије је човјек који је врло плодоносног друштвеног ангажмана, професор је на Богословском факултету у Београду и показао је широк спектар интересовања за теме које се тичу српске цркве и српске нације.

- Његова интересовања много су шира од тога, у складу са његовим образовањем које је респектабилно" -додао је Раковић.

Он је рекао да је сигуран да ће патријарх Порфирије мудро водити СПЦ, "а с обзиром на његове године /60 година/ извјесно је да га очекује дуга служба на мјесту првојерарха СПЦ".

- Ту смо сви да га у томе подржавамо и да га чујемо. Желимо му да колико ми њега чујемо, да и он чује нас и да сва најважнија питања ријешавамо у сагласју СПЦ, српских држава, Србије и Републике Српске и српског народа у цјелини - навео је Раковић.

Раковић је рекао да је владика Порфирије апсолутно личност која може да одговори важним питањима какво је јединство СПЦ.

Он је додао да новог патријарха чека и косовскометохијско питање, које ће сачекати вјероватно и његовог насљедника једног дана, али да је врло важно да се сада сачува СПЦ на Косову и Метохији од напада Албанаца, који ће настојати да отму најважније српске светиње.

Према његовим ријечима, новог патријарха СПЦ чека македонско црквено питање, које се рјешава већ више деценија, а ово је прилика да и нови патријарх о томе размисли како да то у потпуности уподоби канонском поретку Патријаршије у Београду.

- Осим тога, патријарха Порфирија чека и сређивање прилика у Митрополији црногорско-приморској, гдје још није до краја све завршено одбраном српских светиња, иако су се сви надали, али показује се да је ситуација и даље нестабилна - навео је Раковић.

Он је рекао да митрополита Порфирија чека и живот СПЦ у Хрватској, који ће са својим насљедником на мјесту митрополита загребачко-љубљанског и осталим архијерејима гледати да буде што боље афирмисан у мјери колико је то могуће, "јер српски народ тамо полако нестаје, осим оног дела који је близу Србије".

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је данас за 46. патријарха СПЦ на сједници Светог архијерејског сабора.