latinica  ћирилица
18/02/2021 |  18:04 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Вучић: Тежак задатак за патријарха Порфирија - чувати јединство СПЦ

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је Његовој светости патријарху српском Порфирију избор на ову свету дужност, истичући да је тежак али частан задатак пао на њега - да чува јединство Српске православне цркве и вјеру међу светосавским народом.
Александар Вучић (@sns_srbija) - Фото: Тwitter
Александар Вучић (@sns_srbija)Фото: Тwitter

Вучић је навео да је са радошћу примио вијест о избору митрополита Порфирија за насљедника Светог трона пећког - трона оца Светог Саве Српског.

- У име Србије, као и свих наших грађана православне вјероисповијести, желим Вам да дуго и плодно делате на њиви Господњој у име Христово, а у част рода српског и свег рода православног - наводи се у честитки.

Вучић напомиње да су се на том путу прије Порфирија налазили и српски народ водили велики и знаменити српски архиепископи и патријарси који су знали да у тешким временима сачувају вјеру, част и образ српског народа и одговоре искушењима која су се пред њим налазила.

Предсједник Србије поручио је патријарху да ће и Србија заједно са њим дјеловати на част и добро свих људи добре воље и вјере и свих Срба ма гдје они живјели, трудећи се да опстане и остане на путу светосавља и претходних архиепископа и патријарха.

Свети архијерејски сабор СПЦ на данашњем засједању у Спомен-храму Свотог Саве у Београду изабрао је Његово високопреосвештенство митрополита загребачко-љубљанског Порфирија за патријарха српског.

Одлуку о сазивању изборног Сабора донио је крајем децембра 2020. Године Свети архијерејски синод, након што се 20. новембра упокојио Његова светост патријарх Иринеј послије здравствених компликација изазваних вирусом корона.